Skip to main content
THEATER MODE

Lagi Pemimpin UMNO Jumpa Tun M Timbulkan Spekulasi Bahawa Umno Bakal Bubar?


Lagi Pemimpin UMNO Jumpa Tun M Timbulkan Spekulasi Bahawa Umno Bakal Bubar? :
Penasihat media perdana menteri A Kadir Jasin mengesahkan gambar tular pertemuan Perdana Menteri dengan pemimpin Umno sebagai tulen.

Katanya, pertemuan itu berlaku pada 22 Oktober atas permintaan pemimpin-pemimpin Umno terlibat, termasuk timbalan presidennya Mohamad Hasan.

"Perdana menteri yang dulu mereka maki dan caci jamu mereka makan malam.

"Kalau zaman raja-raja dulu kala boleh jadi dah mati kena racun," kata tokoh wartawan itu.

Selain Mohamad, antara yang turut hadir dalam pertemuan itu ialah bekas-bekas menteri Umno - Tengku Adnan Tengku Mansor, Hamzah Zainuddin, Shahidan Kassim dan Noh Omar.

Kadir juga tidak menolak kemungkinan terdapat pihak yang berharap sesuatu dari pertemuan dengan Mahathir itu.

"Mesti ada di kalangan mereka yang berharap pertemuan dengan Tun Dr Mahathir itu boleh memberikan mereka talian hayat.

"Tetapi mereka silap besar. Pada 15 November Adnan Mansor dituduh di mahkamah kerana rasuah.

"Jumpa PM perkara biasa. Keluar masuk parti pun perkara biasa juga. Tetapi jenayah tetap jenayah," katanya lagi.

Sementara itu, bekas ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin turut mengulang tweet gambar itu dengan kapsyen "pertemuan sekret (rahsia)".

Merayu Agara Tun Dr M Tak Bubarkan Umno

Mohamad Hassan menjelaskan bahawa pertemuan beliau bersama empat pemimpin Umno lain dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad bukan bagi membincangkan keputusan untuk meninggalkan parti itu.

Sebaliknya, kata timbalan presiden Umno itu, mereka merayu kepada Mahathir supaya tidak membubarkan parti berkenaan, yang pernah dipimpinnya selama lebih dua dekad.

"Ia hanya kunjungan hormat," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

"Tun M (Mahathir) kata Umno akan dibubarkan. Kami merayu kepadanya supaya tidak berbuat demikian," katanya.

Mohamad menyifatkan perjumpaan itu diadakan dalam suasana yang mesra.

"Tun menerima kami. Saya pernah bekerja di bawahnya. Belanja kami sate dan macam-macam.

"Dunia ini bukan sahaja mengenai politik. Ia mengenai hubungan. Kami membuat kunjungan hormat dan pada masa sama kami kata, 'tolong jangan bubarkan Umno'. Dia janji tidak akan berbuat demikian," katanya.

Dalam hantaran di Facebook sebelum ini, wartawan veteran A Kadir Jasin mengesahkan gambar tular pertemuan perdana menteri dengan pemimpin Umno itu sebagai tulen dan berlangsung pada Oktober.

Selain Mohamad, antara yang turut hadir dalam pertemuan itu ialah bekas menteri wilayah Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas menteri kpdnkk Hamzah Zainuddin, bekas menteri undang-undang Shahidan Kassim dan bekas menteri pembangunan luar bandar Noh Omar.

Ikuti Kami Di Media Sosial

Jangan lupa LIKE dan FOLLOW SEE FIRST Facebook Page Kami Di Sini. Dan jadilah sebahagian komuniti kami dengan menyertai kumpulan/group facebook kami yang kini mencecah hampir 300,000 ahli Di Sini.

Dengan berbuat demikian anda akan menjadi dikalangan antara orang yang terawal mengetahui informasi dan maklumat terkini. Cubalah kerana ianya adalah percuma!

×


Kami menghormati secara total tentang hak privasi anda. Walaupun begitu, kami juga sarankan anda membaca terlebih dahulu dasar-dasar privasi yang telah ditetapkan pada laman ini di sini.

Dan dengan melayari laman ini juga kami beranggapan anda sudah pun bersetuju dan paham serta jelas dengan membaca keseluruhan isi kandungan tentang dasar privasi yang ditetapkan pada laman ini.
Untuk makluman juga, anda perlulah terlebih dahulu menyemak terma dan syarat yang terkandung dalam laman ini di sini.

Oleh kerana itu, kami beranggapan dengan melayari laman ini anda juga sudah pun membaca dan bersetuju sepenuhnya dengan terma dan syarat laman ini.
Sebarang kekeliruan atau kemusykilan silahkan hubungi kami. Dan kami juga akan membalas sebarang pertanyaan ataupun apa sahaja yang diajukan kepada kami dari anda dengan kadar yang segera.

Mungkin dengan segala maklumat dan informasi juga panduan yang telah kami sediakan ianya boleh menjadi rujukan anda pada bila-bila masa.

Sebagai kesimpulan, laman ini hanyalah menyediakan maklumat yang telah kami dapati dari laman-laman sumber lainnya dan anda mungkin juga sudah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Apapun yang paling penting ialah maklumat yang disalurkan itu sahih dan telah pun disemak kebenarannya. Seterusnya anda boleh hubungi kami dengan layari pautan ini.

Sumber: Rujukan | Gambar Hiasan | Video Lampiran

Comment Policy: Please write your comments that match with the topic on this this page's posts. Comments that contain links will not be displayed.
Buka Komentar

You Might Also Like:

Loading...