Skip to main content
THEATER MODE

Info Penuh Tentang Kematian Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim


Info Penuh Tentang Kematian Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim : Sebagai tanda bersedih serta menghormati jasa Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim, semua balai bomba dan penyelamat di negara ini akan mengibar bendera pasukan berkenaan separuh tiang selama tiga hari sehingga Khamis ini.

Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat, Mohammad Hamdan Wahid, berkata kibaran bendera separuh tiang itu akan bermula hari ini.

Katanya nama dan jasa Muhammad Adib juga akan disemadikan untuk diperingati jabatan terbabit.

"Sesungguhnya jasa dan nama Muhammad Adib akan disemadikan bersama-sama Wira Merah di Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wilayah Tengah di Kuala Kubu Bharu, dan diabadikan dalam lipatan sejarah kebombaan negara," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Muhammad Adib Mohd Kassim menghembus nafas terakhir malam tadi selepas dirawat akibat kecederaan parah semasa bertugas dalam pergaduhan di kuil Sri Maha Mariamman pada 27 Nov lalu.

Anggota bomba berumur 24 tahun itu dikejarkan ke lokasi terbabit bagi mengawal kebakaran kesan rusuhan akibat pertikaian tanah kuil di USJ 25, Subang Jaya.

Bagaimanapun, sebaik tiba di lokasi berhampiran, perusuh menyerang lori bomba dan van perubatan yang menyebabkan Adib dan rakannya yang lain terpaksa berundur.

Muhammad Adib dilaporkan diheret keluar dari kenderaan dinaikinya sebelum dipukul dan menyebabkan beberapa tulangnya selain mengalami kecederaan dalaman.

Mohammad Hamdan juga berkata Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) juga amat berharap dalang yang terbabit dalam insiden serangan itu dikenakan tindakan sewajarnya.

"Demi menegakkan keadilan, JBPM amat berharap tindakan undang-undang yang tegas diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab ke atas kecederaan dan kematian Muhammad Adib," katanya.

Untuk rekod Muhammad Adib dijadual bernikah dengan pasangan pilihan hatinya, Nurul Najihah Mohd Radzi, pada Sabtu ini.
Ikuti Kami Di Media Sosial

Jangan lupa LIKE dan FOLLOW SEE FIRST Facebook Page Kami Di Sini. Dan jadilah sebahagian komuniti kami dengan menyertai kumpulan/group facebook kami yang kini mencecah hampir 300,000 ahli Di Sini.

Dengan berbuat demikian anda akan menjadi dikalangan antara orang yang terawal mengetahui informasi dan maklumat terkini. Cubalah kerana ianya adalah percuma!

×


Kami menghormati secara total tentang hak privasi anda. Walaupun begitu, kami juga sarankan anda membaca terlebih dahulu dasar-dasar privasi yang telah ditetapkan pada laman ini di sini.

Dan dengan melayari laman ini juga kami beranggapan anda sudah pun bersetuju dan paham serta jelas dengan membaca keseluruhan isi kandungan tentang dasar privasi yang ditetapkan pada laman ini.
Untuk makluman juga, anda perlulah terlebih dahulu menyemak terma dan syarat yang terkandung dalam laman ini di sini.

Oleh kerana itu, kami beranggapan dengan melayari laman ini anda juga sudah pun membaca dan bersetuju sepenuhnya dengan terma dan syarat laman ini.
Sebarang kekeliruan atau kemusykilan silahkan hubungi kami. Dan kami juga akan membalas sebarang pertanyaan ataupun apa sahaja yang diajukan kepada kami dari anda dengan kadar yang segera.

Mungkin dengan segala maklumat dan informasi juga panduan yang telah kami sediakan ianya boleh menjadi rujukan anda pada bila-bila masa.

Sebagai kesimpulan, laman ini hanyalah menyediakan maklumat yang telah kami dapati dari laman-laman sumber lainnya dan anda mungkin juga sudah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Apapun yang paling penting ialah maklumat yang disalurkan itu sahih dan telah pun disemak kebenarannya. Seterusnya anda boleh hubungi kami dengan layari pautan ini.

Sumber: Rujukan | Gambar Hiasan | Video Lampiran

Comment Policy: Please write your comments that match with the topic on this this page's posts. Comments that contain links will not be displayed.
Buka Komentar

You Might Also Like:

Loading...