Skip to main content
THEATER MODE

Hina islam : tolong share dan sebarkan agar pelaku diambil tindakan oleh pihak berkuasa terhadap wanita ini


Hina islam : tolong share dan sebarkan agar pelaku diambil tindakan oleh pihak berkuasa terhadap wanita ini :

Sejak kerajaan PH memerintah negara kita dapat sendiri kes hina Nabi umpama cendawan tumbuh. Walapun kerajaan mengatakan akan mengambil tindakan tetapi ia seolah-olah tak lut dan ada sesuatu yang back up dari belakang.

Manakal Menteri-menteri melayu PH pula umpama butakan mata & pekakkan telingga tentang isu penghinaan nabi. Jika ada pun hanya menyeru umat islam tidak viralkan screenshot tersebut hanya buat laporan polis itu sahaja tindakan Menteri Agama

persoalannya hari ini apa tindakan kerajaan PH bagi mengawal dan melakukan sesuatu terhadap mereka? lantikan peguam Negara bukan islam antara punca golongan ini besar kepala

terbaru kes hina Nabi dan islam dilakukan oleh orang islam sendiri. Mohon yang kelapangan dapat membuat laporan polis berikut bukti-bukti yang dapat dikongsikan





sumber :Gabungan Masyarakat Islam Malaysia – GMI Malaysia

PANDANGAN NETIZEN

Sebenarnya isu Nabi Muhammad berkahwin dengan Aishah ni dah lama terngiang-ngiang dikepala saya.Lama betul saya fikirkan kenapa Dia benarkan utusanNya berkahwin dengan kanak-kanak berumur 9 tahun?

Dalam fikiran saya

Apa yang Dia nak beritahu pada kita sebenarnya?

Apa mesej yang terselindung didalam peristiwa perkahwinan Aishah dan Nabi kita ni?

Takkan Tuhan saya tak tahu pada zaman ini manusia akan mengecam utusanNya kerana hal perkahwinan mereka ini?

Dia kan tahu hari kiamat bila. Takkan Dia tak tahu masa depan sebelum benarkan utusanNya berkahwin dengan kanak-kanak.

Banyak lagi persoalan di kepala saya sebenarnya.

Saya baca banyak posting pasal isu ini tapi saya tak dapat jawapan yang tepat. Alih-alih suruh kita menggunakan kekerasan terhadap mereka yang mengejek (typical post)

Jadi saya cari bacaan diluar. Terdapat 2 pendapat yang berbeza dan isu ini masih menjadi peluru untuk orang bukan Islam.

(Kalau saya bukan Islam pun saya akan tertanya-tanya kenapa Baginda kahwin dengan kanak-kanak. Kalau tak dapat jawapan buat apa saya nak peluk Islam. Biasanya orang peluk Islam sebab dia dah jumpa jawapan yang dia nak dari Dia)

Pendapat pertama

KEKELIRUAN HADITH TENTANG UMUR AISHAH

Aishah adalah anak kepada Abu Bakar, dan mempunyai seorang kakak, Asma. Jarak umur mereka adalah 10 tahun.

Mari ikut garis masa 2 beradik ini

Asma (kakak Aishah) direkodkan meninggal dunia selepas 73 tahun penghijrahan Islam ke Medina dengan umur 100 tahun.

Tahun hijrah ke Madinah adalah tahun 622. Jadi, boleh kira umur Asma adalah 27 Tahun semasa penghijrahan.

Ini menunjukkan umur Aisyah adalah 17 tahun semasa di Madinah.

Aisyah menerima pinangan Nabi Muhammad pada tahun 620 dan hidup bersama pada tahun 623.

Bermaksud umur Aisyah masa pinangan adalah 15 tahun dan 18 tahun pada hari pernikahannya dengan Nabi. (Umur normal)

Terdapat banyak sumber mengatakan Aisyah mengikut Rasulullah di peperangan Uhad dimana ia berlaku pada tahun 625.

Ibnu Umar (waktu itu berumur 14 tahun) pernah menyatakan bahawa Nabi Muhammad melarangnya berperang dipeperangan Uhad kerana dibawah umur 15.

Jika tahun 625 (Aisyah 11 tahun), bagaimana Baginda membenarkan Aisyah ke peperangan Uhad sedangkan melarang Ibnu Umar.

Jadi ini menunjukkan umur Aishah pada tahun 625 adalah atas 15 tahun.

Source : Al Tabari (historian)

Pendapat 2

PERKAHWINAN KANAK-KANAK DITERIMA PADA WAKTU ITU.

Waktu dulu perkahwinan dibawah umur menjadi normal dikalangan kanak kanak perempuan.Memang tiada tetapan umur untuk perempuan berkahwin tetapi dengan syarat dia sudah capai akil baligh Selain Nabi Muhammad, banyak lagi pemerintah dari Eropah, Asia malah Amerika sendiri mengamalkannya

Contoh

1. Saint Augustine ~350AD berkahwin dengan kanak perempuan 10 tahun

2. King Richard II ~1400AD berkahwin dengan perempuan 7 tahun

3. Henry VIII ~1500AD berkahwin dengan kanak-kanak 6 tahun

4. Sebelum 928 CE, pihak atasan British dibenarkan berkahwin dengan kanak kanak perempuan seawal 6 tahun.

5. Di Amerika pada tahun 1880, syarat minimum perkahwinan kanak-kanak adalah 7 tahun bagi Delaware and 10 tahun bagi California.

Lagi menguatkan hujah ini lagi adalah terdapat pelbagai kecaman yang dihadapai oleh Rasulullah termasuklah diugut bunuh, dipanggil orang gila, dibaling batu, dihina dan dihalau namun, tiada satu pun yang mengecamnya tentang perkahwinan dengan Aishah (perkahwinan kanak-kanak)

Ini menunjukkan zaman itu menerima perkahwinan kanak-kanak perempuan. Zaman dia pemikiran manusia lain. Zaman kita, kita tak terima. Jadi yang nak kahwin dengan kanak kanak perempuan dah kenapa? Kita ikut sahaja penerimaan zaman kita.

Ini antara kebanyakkan jawapan yang saya jumpa. Dan ini telah menjawab persoalan saya selama ini.

Itu saya kata dulu, kita sebenarnya boleh persoalkan agama kita. InsyaAllah, Dia akan jawab kalau kita betul-betul ikhlas nak tahu. Dan minggu ini Dia jawab saya pasal isu ini pula.


Ikuti Kami Di Media Sosial

Jangan lupa LIKE dan FOLLOW SEE FIRST Facebook Page Kami Di Sini. Dan jadilah sebahagian komuniti kami dengan menyertai kumpulan/group facebook kami yang kini mencecah hampir 300,000 ahli Di Sini.

Dengan berbuat demikian anda akan menjadi dikalangan antara orang yang terawal mengetahui informasi dan maklumat terkini. Cubalah kerana ianya adalah percuma!

×


Kami menghormati secara total tentang hak privasi anda. Walaupun begitu, kami juga sarankan anda membaca terlebih dahulu dasar-dasar privasi yang telah ditetapkan pada laman ini di sini.

Dan dengan melayari laman ini juga kami beranggapan anda sudah pun bersetuju dan paham serta jelas dengan membaca keseluruhan isi kandungan tentang dasar privasi yang ditetapkan pada laman ini.
Untuk makluman juga, anda perlulah terlebih dahulu menyemak terma dan syarat yang terkandung dalam laman ini di sini.

Oleh kerana itu, kami beranggapan dengan melayari laman ini anda juga sudah pun membaca dan bersetuju sepenuhnya dengan terma dan syarat laman ini.
Sebarang kekeliruan atau kemusykilan silahkan hubungi kami. Dan kami juga akan membalas sebarang pertanyaan ataupun apa sahaja yang diajukan kepada kami dari anda dengan kadar yang segera.

Mungkin dengan segala maklumat dan informasi juga panduan yang telah kami sediakan ianya boleh menjadi rujukan anda pada bila-bila masa.

Sebagai kesimpulan, laman ini hanyalah menyediakan maklumat yang telah kami dapati dari laman-laman sumber lainnya dan anda mungkin juga sudah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Apapun yang paling penting ialah maklumat yang disalurkan itu sahih dan telah pun disemak kebenarannya. Seterusnya anda boleh hubungi kami dengan layari pautan ini.

Sumber: Rujukan | Gambar Hiasan | Video Lampiran

https://www.kecoh.info/2018/12/hina-islam-tolong-share-dan-sebarkan.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...