Skip to main content
THEATER MODE

“Ayah Tak Balik..Ummi Takda Duit..Semalam Pagi Pun Tak Makan..” – Bapa Gaji RM1050, 5 Anak Abai Keluarga Selepas Poligami


Ayah tak balik, Ummi takda duit..Semalam pagi pun tak makan :









Kisah sedih ini dikongsikan supaya jadi pengajaran kepada suami di luar sana. Jadikan iktibar pada kita. Mari kita baca perkongsian pembaca.

Sedih melihat pelajar tidak makan kerana tiada duit, seorang guru bertindak melawat keluarga pelajar di rumah. Apabila sampai, dia mendapati keadaan rumah sangat daif dan miskin. Tambah menyedihkan lagi apabila ibu kini sedang sarat hamil dan tinggal bersama 5 orang anak yang masih kecil.

Pelajar baru di sekolah

Runtun hati bila dengar kesusahan 3 beradik ni.

Mereka pelajar baru di sekolah Tice Lin.. 3 dari 5 orang adik beradik.. Darjah 1, 3 dan 4… Mulanya si ibu yang sarat mengandung datang pada minggu pertama sekolah… Dengan berbekal RM50.. Minta nak beli buku sikit-sikit hinggalah ke tahun 3.. Duit yang ada hanya RM5.00… Dapatlah beberapa buah buku tulis sahaja. Yang lain diminta utk bayar kemudian..

Ibu isteri pertama

Si ibu merupakan isteri pertama dan suaminya telah berkahwin lagi dalam 2 tahun yg lalu dan kini lebih banyak menetap bersama isteri kedua (ibu tunggal anak 4). Dengan keadaan kerja si suami yang tak menentu, kehidupan mereka agak susah dan terbaru si suami baru dpt kerja sbg guru k*** dgn gaji RM1050 di ***** dan tinggal bersama isteri ke-2. (Tice Lin tak nak ulas panjang hal suami kerana banyak yang negatif yg akan timbul nanti… So faham-faham je la yer)

Tak makan sebab tak ada duit

Then sesi persekolahan berjalan seperti biasa. Namun hari ini, seorang ustazah ternampak si anak lelaki yg darjah 3.. Termenung duduk ketika yang lain sedang seronok membeli di kantin. Bila ditanya, rupa-rupanya takda duit. Tapi sangat tenang riaknya.. Then ustazah tersebut menyuruh si anak ini ke kantin dan dibiayai oleh ustazah. Sejurus hal itu diketahui, kami panggil adiknya yang darjah 1 yg pada ketika tu sudah pun tamat waktu rehat.

Bila ditanya makan apa.. Digeleng… Tak makan sbb takda duit… Adui… Sentap hati kami… Guru waktu pun memberikan roti yg Tice Lin bawa kepadanya dan suruh makan waktu tu juga. Kemudian, Tice Lin panggil pula si kakak sulung yg di darjah 4, tanya soalan yg sama… Dijawabnya..

‘Ayah tak balik, Umi tak ada duit’

“Makan… tapi kawan belanja. “Siapa belanja…Tice Lin soal lagi..“Si A dan si B..” Wah… Hati berbunga… Syabas buat 2 pelajar ni.. Dan Tice Lin niat dalam hati nak bagi reward pada budak berdua yg bantu ni..Lepas tu bermulalah sesi soal selidik.. Semalam makan apa… Malam tadi makan apa… Dan antara jawapannya…

“Ayah tak balik.. Ummi takda duit… Semalam pagi pun tak makan… Takda apa nak makan.. Malam tadi makan maggie… tengahari semalam ada orang bagi ikan kari…”Tice Lin tanya.. Sebab nak tengok apa jawapannya. “Tak lapar ke.. Tak makan..”Dengan wajah yang sangat tenang… Tersenyum dan penuh bersopan.. dijawab“Terasa juga lapar… Tapi tahan je la..” disambung lagi dengan senyum dan tenang je… Aduaiii

Dibiar terpinggir bersama 5 anak

Apabila kami beri bekalan makanan, seorang anaknya siap berpesan dgn adik-adiknya… Simpan utk ummi roti tu.. Mungkin sebab faham si ibu juga lapar dan dgn keadaan yg sarat masih belum menjamah apa2 utk tengahari tu… Sedangkan kandungannya juga disahkan doktor bermasalah.. Dan air ketuban juga mula berkurangan.. Namun apakan daya mengenangkan nasib anak-anaknya..

Dia masih bertahan walaupun makannya sendiri tak tentu hala..Tice Lin nyatakan tujuan kedatangan dan bertanya keadaan sebenar… Aduai.. Tabahnya hatimu wahai isteri dan ibu… Walaupun dibiar terpinggir bersama 5 orang anak-anak yg masih kecil..

Dimaklumkan si suami balik namun hanya utk beberapa jam.. Itu pun jarang-jarang sekali dan adakalanya tanpa sebarang wang sebagai bekalan…Ada di kalangan kami yg memberikan sahaja buku-buku kerja secara percuma.. Dan ada juga rakan guru yang telah membantu menjelaskan yuran buku tulis untuk si kakaknya… Namun bantuan kami juga adakalanya terbatas dan kami tidak mampu melaksanakan sepenuhnya secara bersendirian…

SIAPA yang patut membantu.. sebaliknya tanya APA yang boleh kita bantu..!!#hulurkansumbanganringankanbeban#berikankegembiraan

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share page Ariana Rose.

Sumber : Norazlin Abd Aziz via page ArianaRose


Ikuti Kami Di Media Sosial

Jangan lupa LIKE dan FOLLOW SEE FIRST Facebook Page Kami Di Sini. Dan jadilah sebahagian komuniti kami dengan menyertai kumpulan/group facebook kami yang kini mencecah hampir 300,000 ahli Di Sini.

Dengan berbuat demikian anda akan menjadi dikalangan antara orang yang terawal mengetahui informasi dan maklumat terkini. Cubalah kerana ianya adalah percuma!

×


Kami menghormati secara total tentang hak privasi anda. Walaupun begitu, kami juga sarankan anda membaca terlebih dahulu dasar-dasar privasi yang telah ditetapkan pada laman ini di sini.

Dan dengan melayari laman ini juga kami beranggapan anda sudah pun bersetuju dan paham serta jelas dengan membaca keseluruhan isi kandungan tentang dasar privasi yang ditetapkan pada laman ini.
Untuk makluman juga, anda perlulah terlebih dahulu menyemak terma dan syarat yang terkandung dalam laman ini di sini.

Oleh kerana itu, kami beranggapan dengan melayari laman ini anda juga sudah pun membaca dan bersetuju sepenuhnya dengan terma dan syarat laman ini.
Sebarang kekeliruan atau kemusykilan silahkan hubungi kami. Dan kami juga akan membalas sebarang pertanyaan ataupun apa sahaja yang diajukan kepada kami dari anda dengan kadar yang segera.

Mungkin dengan segala maklumat dan informasi juga panduan yang telah kami sediakan ianya boleh menjadi rujukan anda pada bila-bila masa.

Sebagai kesimpulan, laman ini hanyalah menyediakan maklumat yang telah kami dapati dari laman-laman sumber lainnya dan anda mungkin juga sudah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Apapun yang paling penting ialah maklumat yang disalurkan itu sahih dan telah pun disemak kebenarannya. Seterusnya anda boleh hubungi kami dengan layari pautan ini.

Sumber: Rujukan | Gambar Hiasan | Video Lampiran

https://www.kecoh.info/2018/12/ayah-tak-balikummi-takda-duitsemalam.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...