Skip to main content
THEATER MODE

Rosmah Dan Adiknya Bakal Didakwa 6 Pertuduhan Baru Lusa


Rosmah Dan Adiknya Bakal Didakwa 6 Pertuduhan Baru Lusa : Datin Seri Rosmah Mansor dilapor akan berdepan tuduhan-tuduhan baru dalam mahkamah pada hari Khamis (15 Nov), bersama dengan bekas pembantunya Datuk Rizal Mansor.

Menurut sumber yang mengetahui perkara itu, enam tuduhan berkait projek solar hibrid untuk sekolah-sekolah di pedalaman Sarawak bernilai RM1.25 bilion akan dikenakan terhadap mereka berdua, melibatkan wang sejumlah RM6.5 juta.

Seperti bulan lalu, Rosmah yang juga isteri kepada bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, dilapor tidak akan ditangkap sebelum perbicaraan mahkamah.

Rosmah telah diberitahu untuk datang ke mahkamah Kuala Lumpur pada jam 8.30 pagi hari Khamis.

Pada 3 Oktober, Rosmah telah ditahan untuk diambil kenyataan di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya.

Dia menerima tamparan hebat apabila dikenakan 17 tuduhan-tuduhan berkait pengubahan wang haram di mahkamah Seksyen Kuala Lumpur keesokan harinya.

Dalam pada itu, peguam Rosmah Datuk Geethan Ram Vincent mengesahkan bahawa dia akan didakwa pada hari Khamis namun tidak mengetahui bakal dituduh berkaitan kes apa.

Dalam satu laporan eksklusif oleh The Star pada hari Isnin, Rosmah dan Rizal dilapor akan didakwa di mahkamah berkaitan projek solar hibrid.

Projek itu telah mencetuskan kontroversi apabila laman pembocor maklumat Sarawak Report, pada bulan Jun mendakwa kontrak projek itu telah dianugerahkan kepada Jepak Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat perkhidmatan pengangkutan dari Bintulu selepas menerima arahan terus dari Najib.

Jepak Holdings telah dilantik pada hujung tahun 2016 untuk membekalkan bahan api diesel, menyelenggara generator dan membekalkan sistem hibrid solar untuk 369 sekolah sekolah di pedalaman Sarawak.

Namun sehingga ke hari ini tiada satu pun sekolah menerimanya.

Pembantu Rosmah, Rizal Mansor ditahan oleh SPRM dalam bulan Julai berikutan dakwaan dia telah meminta wang dari Jepak Holdings berhubung projek berkenaan.

Dalam bulan Jun pegawai anti rasuah turut menahan seorang pengarah syarikat, pengarah urusan dan seorang peguam berhubung projek kontroversi itu.

SPRM telah memulakan siasatan projek bernilai berbilion ringgit itu dalam bulan April, sebulan sebelum pilihan raya umum.

Ikuti Kami Di Media Sosial

Jangan lupa LIKE dan FOLLOW SEE FIRST Facebook Page Kami Di Sini. Dan jadilah sebahagian komuniti kami dengan menyertai kumpulan/group facebook kami yang kini mencecah hampir 300,000 ahli Di Sini.

Dengan berbuat demikian anda akan menjadi dikalangan antara orang yang terawal mengetahui informasi dan maklumat terkini. Cubalah kerana ianya adalah percuma!

×


Kami menghormati secara total tentang hak privasi anda. Walaupun begitu, kami juga sarankan anda membaca terlebih dahulu dasar-dasar privasi yang telah ditetapkan pada laman ini di sini.

Dan dengan melayari laman ini juga kami beranggapan anda sudah pun bersetuju dan paham serta jelas dengan membaca keseluruhan isi kandungan tentang dasar privasi yang ditetapkan pada laman ini.
Untuk makluman juga, anda perlulah terlebih dahulu menyemak terma dan syarat yang terkandung dalam laman ini di sini.

Oleh kerana itu, kami beranggapan dengan melayari laman ini anda juga sudah pun membaca dan bersetuju sepenuhnya dengan terma dan syarat laman ini.
Sebarang kekeliruan atau kemusykilan silahkan hubungi kami. Dan kami juga akan membalas sebarang pertanyaan ataupun apa sahaja yang diajukan kepada kami dari anda dengan kadar yang segera.

Mungkin dengan segala maklumat dan informasi juga panduan yang telah kami sediakan ianya boleh menjadi rujukan anda pada bila-bila masa.

Sebagai kesimpulan, laman ini hanyalah menyediakan maklumat yang telah kami dapati dari laman-laman sumber lainnya dan anda mungkin juga sudah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Apapun yang paling penting ialah maklumat yang disalurkan itu sahih dan telah pun disemak kebenarannya. Seterusnya anda boleh hubungi kami dengan layari pautan ini.

Sumber: Rujukan | Gambar Hiasan | Video Lampiran

https://www.kecoh.info/2018/11/rosmah-dan-adiknya-bakal-didakwa-6.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...