Skip to main content
THEATER MODE

Tun M Mahu Letak Jawatan Sebagai PM?


Tun M Mahu Letak Jawatan Selepas Tidak Tahan Kena Asak Oleh Geng Teksi? : Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini meluahkan rasa kecewanya dengan sikap pemandu teksi yang enggan mendengar penjelasannya berkaitan isu e-hailing.
Kejadian itu berlaku apabila kira-kira 10 pemandu teksi bertindak mengeluarkan kata-kata kesat dalam satu sesi dialog yang diadakan bersama perdana menteri di Langkawi.

Sesi dialog itu dihadiri hampir 200 pemandu teksi yang mendakwa pendapatan mereka terjejas ekoran perkhidmatan Grab yang dikatakan ‘mencuri’ pelanggan mereka, lapor Berita Harian.

“Saya nak tolong tapi kalau tak ada bantuan...saya pun tak boleh tolong juga. Kalau tak percaya saya boleh buat, buat sendiri. Tengok apa yang jadi.

“Saya bukan nak jadi Perdana Menteri, saya dah bersara...orang panggil balik, jadi saya datang.

“Kalau tak nak saya jadi Perdana Menteri, saya hari ini letak jawatan. Tak ada masalah bagi saya,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

Sebelum kejadian itu, Dr Mahathir berkata Grab akan diminta menggunakan kenderaan yang diluluskan kerajaan dan membayar insuran serta cukai sama seperti teksi bagi memastikan persaingan yang adil.

“Saya pernah membangkitkan perkara ini dalam kabinet. Saya beritahu Menteri (Pengangkutan) supaya memperbetulkannya, tetapi malang sehingga kini tiada kemajuan langsung.

“Saya akan usaha lagi, saya pun rasa tidak adil. Perkara ini dalam perhatian saya tetapi saya tidak boleh bagi jaminan hapuskan Grab, tetapi kita boleh samakan mereka dengan teksi,” katanya.

Sementara itu Bernama melaporkan majlis perjumpaan itu kecoh apabila beberapa orang anggota persatuan bertindak biadap keluar majlis dan berteriak kerana tidak setuju dengan pandangan beliau berhubung perkhidmatan e-panggilan, Grab.

Sekitar 10 pemandu teksi itu berteriak dan mengeluarkan kata-kata kesat sambil berjalan keluar selepas perdana menteri berkata beliau akan terus mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan isu berkenaan demi manfaat semua pihak.

Kekecohan itu berlaku sekitar dua minit sebelum reda.

Najib ungkit dan perli 'janji PH' sebelum PRU14

Pada hari sama berlakunya kekecohan di dialog Tun Dr Mahathir Mohamad bersama pemandu teksi, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membangkitkan semula dakwaan Pakatan Harapan (HARAPAN) berjanji untuk menghapuskan perkhidmatan pengangkutan berasaskan aplikasi seperti Grab sebelum PRU ke-14.

Ia di sebalik Mahathir ketika itu telah pun menafikan ada membuat janji seperti itu.

"Seperti yang saya nyatakan minggu lepas, janji palsu tersebar di kalangan pemandu teksi sebelum PRU ke-14 bahawa HARAPAN akan haramkan Uber dan Grab bila mereka berkuasa.

"Ia antara punca utama pemandu teksi menolak dan memburukkan kerajaan BN yang pernah banyak menolong mereka.

"Selain janji palsu, turut tersebar kononnya isteri saya adalah pemilik Grab (yang) menambah kebencian mereka. Kebenaran akhirnya muncul pagi ini," katanya dalam hantaran di Facebook, hari ini.

Dalam satu majlis di Langkawi pagi tadi, sekumpulan pemandu teksi berteriak dan bertindak keluar daripada acara itu kerana tidak menerima penjelasan perdana menteri berkenaan Grab.

Ketika kempen PRU ke-14, Najib mengkritik Mahathir kerana menurutnya mahu mengharamkan perkhidmatan pengangkutan berasaskan aplikasi jika HARAPAN menang.

Mahathir bagaimanapun menafikan ada membuat janji seperti itu.

Beliau berkata hanya menggesa penilaian semula agar memastikan hak kedua-dua pihak - pemandu teksi dan perkhidmatan itu - dilindungi.

Dakwaan janji itu pertama kali muncul selepas portal the Star Online melaporkan Mahathir berkata demikian tetapi artikel tersebut sudah dipadam.

Tun M Mahu Letak Jawatan Selepas Tidak Tahan Kena Asak Oleh Geng Teksi?

Jika anda ada pertanyaan/cadangan/saranan atau ingin menghubungi kami secara terus silalah hubungi kami melalui RUANGAN PESANAN INI atau boleh terus hubungi kami diruangan LIVE CHAT INI ataupun ruangan komen di bawah.

Dan Jangan Lupa Like/Follow Laman Facebook Kami Terlebih Dahulu Agar Anda Menjadi Orang Yang Terawal Mengetahui Segala Informasi Yang Terkini.

Sekiranya anda ingin mengetahui tentang apa sahaja informasi yang berkaitan seperti tajuk artikel ini ( ) ,anda bolehlah join GROUP/KUMPULAN FACEBOOK kami yang mana kini telah melebihi 200,000 ahli.

Pastikan anda SUBSCRIBE CHANNEL YOUTUBE KAMI terlebih dahulu agar membolehkan anda melihat kandungan yang kami kongsikan secara eksklusif.


https://www.kecoh.info/2018/10/tun-m-mahu-letak-jawatan-selepas-tidak.html

Open Comments