Skip to main content
THEATER MODE

Inilah Punca Sebenar Kenapa BR1M Akan Dihapuskan


Inilah Punca Sebenar Kenapa BR1M Akan Dihapuskan
BR1M akan dikurangkan sedikit demi sedikit sebelum dihentikan, kata Perdana Menteri , Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu wawancara dengan portal berita The Malaysian Insight.

Mahathir turut menyalahkan pentadbiran Najib sebelum ini yang memanjakan rakyat, selain berkata rakyat seharusnya berhenti bergantung kepada kerajaan dan mempercayai bahawa mereka berhak mendapat wang tanpa melakukan apa-apa kerja.

“Najib telah manjakan rakyat dengan membuatkan mereka berfikir bahawa tanpa melakukan kerja, kerajaan akan memberikan mereka wang.

Sekarang kita tidak boleh memberikan mereka wang kerana kita tidak mencuri wang, tetapi mereka tetap juga mahukan wang (BR1M)” – Tun Dr Mahathir Mohamad

Beliau turut menambah bahawa nelayan diberi wang RM300 sebulan sedangkan mereka bukannya penjawat awam. Semua ini tambahnya, hanyalah untuk membeli rakyat dengan ”wang curi”.

FAKTA MENGENAI BR1M
BR1M diperkenalkan pada 2012 dan jumlahnya dinaikkan setiap tahun kecuai pada 2018. Mereka yang berpendapatan isi rumah di bawah RM3000 sebulan mendapat RM1200, manakala mereka yang berpendapatan di antara RM3000 dan RM4000 mendapat RM900 setahun.

Mereka yang bujang berpendapatan RM2000 dan kebawah diteruskan menerima Rm450. Secara jumlahnya, RM6.8 billion diperuntukkan pada bajet tahun ini dengan jumlah penerima seramai 7.2 juta orang.

Walau bagaimanapun, selepas Pakatan Harapan memenangi PRU 14, BR1M diumumkan digantikan dengan Bantuan Sara Hidup Malaysia (BASAH?) yang sangat berlainan dengan BR1M, di mana setakat ini tiada mekanisme mengenainya diumumkan.

Fasa ketiga Bantuan Sara Hidup 2018 telah dibayar sebelum Hari Raya Aidil Adha. Pembayaran tersebut melibatkan peruntukan berjumlah RM1.6 billion, diberikan kepada 4.1 juta penerima.

Negara boleh bankrap beri wang kepada rakyat.

Mahathir turut mendakwa negara boleh menjadi bankrap sekiranya memberi wang kepada rakyat yang tidak melakukan apa-apa kerja.

“Tetapi rakyat masih mahukan BR1M. Mereka jadi terlalu bergantung kepada kerajaan dan itu sangat tidak baik.

Mana-mana negara yang rakyatnya fikir kerajaan berhutang dengan mereka tanpa melakukan apa-apa kerja, akan menjadi bankrap” – Tun Dr Mahathir Mohamad

Beliau turut mempersoalkan kenapa BR1M berjumlah RM500 setahun diberikan kepada rakyat yang berpendapatan isi rumah RM4000 sebulan yang setahunnya berpendapatan Rm48000.

“Kenapa berikan mereka RM500. Sebab anda mahu jadi popular. Dan peliknya, rakyat dapat menerimanya. Tetapi saya tahu di Ipoh, ada mereka yang enggan menerima BR1M” – Tun Dr Mahathir Mohamad

Mahathir menambah, objektif kerajaan sekarang adalah mewujudkan peluang pekerjaan sebanyak mungkin melalui pelaburan domestik dan asing, untuk menjadikan rakyat Malaysia lebih berdikari, selain mengurangkan BR1M sedikit demi sedikit.

“Kami akan kurangkan sedikit demi sedikit apa yang kami berikan kepada mereka (BR1M) dan menerangkan kepada mereka objektif kami. Saya sering sebut mengenai tongkat, sekarang anda perlu buang tongkat, berjalan dengan kaki sendiri. Kemudian anda akan jadi kuat dan akan menjadi lebih baik. Jika anda manjakan rakyat, mereka menjadi lemah.” – Tun Dr Mahathir.

Inilah Punca Sebenar Kenapa BR1M Akan Dihapuskan


https://www.kecoh.info/2018/08/Inilah.Punca.Sebenar.Kenapa.BR1M.Akan.Dihapuskan.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...