Skip to main content
THEATER MODE

Inilah Kronologi Penuh Siasatan Kes 1MDB


Inilah Kronologi Penuh Siasatan Kes 1MDB
Susulan kes 1MDB menjadi perhatian para media dan wartawan tempatan dan juga luar negara, Kami di Kecoh.info akan membuat liputan penuh dan menyeluruh dengan menyiap perincian dan laporan khas untuk pembaca kami yang tidak putus asa mengikuti kami dari dulu lagi sehingga sekarang.

Di bawah ini kami lampirkan kronologi yang melibatkan dakwaan salah laku yang menjurus kepada siasatan dan pendakwaan membabitkan mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam isu 1Malaysian Development Berhad (1MDB).

2014
12 Disember : Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan membuat laporan polis terhadap 1MDB.

2015
1 Mac : Penafian PetroSaudi International Berkaitan Dana 1MDB Yang Disalurkan.
6 Mac : Pasukan khas ditubuh bagi menyiasat dakwaan penyelewengan dana 1MDB.
19 Mei : Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mulakan prosiding siasatan
25 Mei : Kementerian Kewangan memanggil dua firma audit 1MDB
3 Jun : Bank Negara Malaysia (BNM) mulakan siasatan rasmi ke atas 1MDB
3 Julai : The Wall Street Journal dan Sarawak Report menerbitkan laporan mendakwa dana 1MDB dipindahkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
4 Julai : Tan Sri Abdul Gani Patail berkata pihak berkuasa pada 3 Julai menyiasat pejabat tiga syarikat yang dikaitkan dengan dakwaan pemindahan dana ke akaun Perdana Menteri dan memperoleh dokumen.
Serbuan ke atas SRC International Sdn Bhd, Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd dilakukan penyiasat pasukan petugas khas.
22 Julai : Polis Singapura membekukan dua akaun berkaitan 1MDB
28 Julai : Perkhidmatan Abdul Gani sebagai Peguam Negara ditamatkan mulai 27 Julai 2015 atas sebab-sebab kesihatan, menurut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.
Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilantik sebagai Peguam Negara berkuat kuasa pada tarikh yang sama.
29 Julai : Lima anggota panel bebas dibentuk untuk memantau SPRM
30 Julai : SPRM menafikan pegawai kanan terbabit dengan konspirasi menjatuhkan kerajaan.
1 Ogos : Polis menahan tiga individu bagi siasatan berhubung skandal rasuah 1MDB.
3 Ogos : SPRM memaklumkan dana RM2.6 bilion yang didakwa dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik Najib adalah dana sumbangan penderma dan bukannya dari 1MDB.
5 Ogos : Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika itu Tan Sri Abu Kassim Mohamed disahkan bercuti sehingga seminggu.
Pada sebelah petang, SPRM mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya akan meminta Najib beri penjelasan mengenai dana RM 2.6 bilion dalam akaunnya.
SPRM juga mendedahkan penderma dana berkenaan berasal dari Timur Tengah, tetapi tidak mendedahkan identiti penderma.
Isu SRC International melibatkan dana RM4 bilion juga masih dalam siasatan agensi berkenaan dan ia adalah siasatan berasingan dengan dana RM2.6 bilion.
7 Ogos : Dua pegawai kanan SPRM dipindahkan keluar daripada mengendalikan kes berprofil tinggi.
Pengarah Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik SPRM Datuk Rozaid Yaakob dipindahkan ke JPM.
14 Ogos : Peguam Negara Switzerland umum prosiding jenayah dibuka terhadap 1MDB terhadap Pejabat Peguam Negara
9 Oktober : BNM mencadangkan prosiding jenayah terhadap 1MDB kepada Pejabat Peguam Negara kerana 'pendedahan tidak tepat' ekoran perlanggaran Akta Kawalan Pertukaran Wang (ECA) 1953
13 Oktober :Peguam Negara ketika itu Tan Sri Apandi Ali menutup siasatan BNM ke atas 1MDB atas alasan tiada bukti baharu yang dikemukakan BNM

2016
30 Januari : Peguam Negara Switzerland Michael Lauber meminta bantuan Malaysia berhubung siasatan dakwaan penyelewengan AS$ 4 billion membabitkan 1MDB
23 Mac : BNM ambil tindakan pentadbiran terhadap 1MDB kerana gagal menghantar dokumen bukti sejak Oktober 2015
7 April : PAC bentang laporan siasatan di Dewan Rakyat menunjukkan wujud salah laku dalam 1MDB.
PAC turut menyatakan pegawai yang patut disiasat adalah bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi
20 Julai : Peguam Negara Amerika Syarikat (AS) Loretta Lynch serta Jabatan Kehakiman AS (DOJ) mengemukakan saman sivil menyita aset 1MDB bernilai AS$ 1 billion.
21 Julai : DOJ memohon untuk merampas 17 aset termasuk hartanah mewah

2017
5 Januari : Pengurus Cawangan Falcon Private Bank, Jens Fred Sturzenegger didakwa berhubung siasatan Singapura terhadap 1MDB.
31 Oktober : Peguam Negara ketika itu Tan Sri Apandi Ali mengarahkan polis untuk membuat siasatan lanjut berhubung 1MDB.

2018
28 Februari : Indonesia merampas sebuah kapal mewah di Bali yang sedang dicari DOJ sebagai sebahagian daripada siasatan 1MDB
15 - 16 Mei : Polis menyerbu kediaman Datuk Seri Najib Tun Razak di Jalan Langgak Duta dan merampas beberapa dokumen
17 Mei : Polis menyerbu tiga unit kondominium dikaitkan dengan Najib dan merampas kotak mengandungi barangan mewah serta wang tunai
21 Mei : Kerajaan umum penubuhan pasukan khas untuk menyiasat 1MDB
22 Mei : Najib memberi keterangan kepada SPRM berhubung SRC International selama lebih 4 jam
24 Mei : Najib memberi keterangan kepada SPRM buat kali kedua berhubung SRC International
5 Jun : Isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dipanggil untuk memberi keterangan kepada SPRM berhubung kes SRC International
7 Jun : SPRM mengeluarkan waran tangkap ke atas bekas Penasihat Khas 1MDB, Low Taek Jho atau Jho Low dan Pengarah Urusan SRC International Nik Faisal Ariff Kamil Nik Othman.
11 Jun : Sebanyak 40 buah beg tangan mewah pelbagai jenama dirampas dalam serbuan di sebuah daripada dua kuarters kerajaan di Presint 10, Putrajaya berkaitan siasatan 1MDB.
27 Jun : Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh mendedahkan jumlah rampasan dari kediaman Najib dianggarkan antara RM900 juta hingga RM1.1 billion.
29 Jun : Keluarga Najib dilaporkan telah memulakan prosiding undang-undang bagi mendapatkan semula barangan yang dirampas. Ahli keluarga beliau mendakwa barangan yang dirampas kebanyakannya merupakan hadiah yang diterima dari keluarga ternama dari luar negara termasuk keluarga Diraja, untuk pelbagai acara.
3 Julai : SPRM Tahan Najib Sekitar Jam 2.30 Petang Di rumahnya Di Jalan Langgak Duta.
4 Julai : Najib didakwa dengan 4 pertuduhan di Mahkamah Kuala Lumpur.

Sumber Gambar Hiasan: Google Image | Kredit Sumber Asal Dan Penafian Tentang Video Yang Disertakan Pula Sila BACA DI SINI!

Inilah Kronologi Penuh Siasatan Kes 1MDB


https://www.kecoh.info/2018/07/inilah-kronologi-penuh-siasatan-kes-1mdb.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...