Skip to main content
THEATER MODE

Timbalan Menteri Pengsan Ketika Tun Mahathir Berucap


Timbalan Menteri Pengsan Ketika Tun Mahathir Berucap

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin pengsan dalam majlis perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Dataran Perdana, Bangunan Perdana Putra di Putrajaya, hari ini.

Keadaan bertukar kecoh ketika Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sedang berucap apabila Hanipa yang berdiri paling kanan dalam barisan menteri dan timbalan menteri JPM, tiba-tiba jatuh daripada pentas.

Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang berada di pentas sama kemudian memberikan pertolongan cemas kepada Hanipa.

Ketika kejadian Dr Mahathir menghentikan seketika ucapannya sebelum meneruskan semula apabila Hanipa kelihatan sedar daripada pengsan.

Pemimpin AMANAH itu kemudian terus diberikan rawatan kecemasan oleh anggota paramedik sebelum dikejarkan ke Hospital Putrajaya untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Hanipa yang bertanggungjawab dalam undang-undang adalah antara tiga timbalan menteri di JPM yang mengangkat sumpah pada 2 Julai lalu.

Sebelum ini, pada penggal sidang Dewan Rakyat pada 4 April 2016, Ahli Parlimen Sepang itu dikejarkan ke hospital selepas pengsan selepas secara tiba-tiba mengalami pening kepala dan kelihatan tidak bermaya.

Beliau kembali menyertai persidangan Dewan Rakyat enam bulan kemudian setelah terlepas sesi lalu akibat serangan angin ahmar.

Pada pilihan raya umum ke-14, Hanipa yang mewakili Pakatan Harapan mempertahankan kerusi Sepang yang sebelum ini ditandinginya atas tiket PAS dengan mengalahkan calon BN dan PAS.

Hanipa kini sedar dan stabil

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Mohamed Hanipa Maidin yang pengsan pada perjumpaan Perdana Menteri bersama warga JPM pagi tadi, telah sedar dan berada dalam keadaan stabil.

Pegawai medianya Anas As-Said Zaharuddin ketika dihubungi Bernama berkata Mohamed Hanipa, 49, masih menjalani rawatan di Hospital Putrajaya.

"Doktor masih membuat pemeriksaan mengenai punca beliau rebah. Saya akan maklumkan perkembangan dari semasa ke semasa," katanya.

Anas As-Said turut memohon kepada orang ramai supaya tidak menyebarkan sebarang spekulasi berkenaan keadaan kesihatan Mohamed Hanipa.

Dalam kejadian pada kira-kira 8.40 pagi tadi, keadaan bertukar kecoh ketika Tun Dr Mahathihr sedang berucap apabila Mohamed Hanipa yang berdiri paling kanan dalam barisan menteri dan timbalan menteri JPM, tiba-tiba jatuh daripada pentas.

Ahli Parlimen Sepang itu terus diberikan rawatan kecemasan oleh anggota paramedik sebelum dikejarkan ke Hospital Putrajaya untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Mohamed Hanipa yang bertanggungjawab dalam undang-undang adalah antara tiga Timbalan Menteri di JPM yang baharu mengangkat sumpah pada 2 Julai lalu.

Pada 4 April 2016, Mohamed Hanipa pernah dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) apabila didapati pengsan ketika persidangan Dewan Rakyat.

Menurut laporan media, Mohamed Hanipa menjalani pembedahan selepas kejadian itu berikutan pendarahan otak akibat tekanan darah tinggi. - Bernama

Timbalan Menteri Pengsan Ketika Tun Mahathir Berucap


https://www.kecoh.info/2018/07/Timbalan.Menteri.Pengsan.Ketika.Tun.Mahathir.Berucap.html

Open Comments

You Might Also Like:

Loading...