Skip to main content
THEATER MODE

Inilah Penerima-Penerima Duit Dari Akaun Najib


Inilah Penerima-Penerima Duit Dari Akaun Najib
Pada 2 Julai lalu, pasukan petugas penyiasat khas mengumumkan bahawa lebih daripada 400 akaun bank dibekukan kerana disyaki menerima dana yang didakwa berasal dari 1MDB yang berjumlah RM1.1 bilion.

Akaun-akaun berkenaan didakwa menerima dana dari akaun bank peribadi bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak. Sebahagian daripada jumlah itu didakwa digunakan untuk kempen BN pada pilihan raya umum 2013.

Malaysiakini dalam laman mikro terkini, meneroka beberapa transaksi berkenaan.

Sejak tahun 2015, laporan antarabangsa telah mendedahkan pelbagai transaksi yang membabitkan akaun bank Najib ketika kerajaan BN ketika itu didakwa cuba menutup siasatan 1MDB.Laporan antarabangsa mendedahkan sekurang-kurangnya empat akaun bank Najib didakwa menerima dana yang kononnya diselewengkan dari 1MDB dan SRC International.

Pada 2016, ABC News yang berpangkalan di Australia juga melaporkan bagaimana sebahagian daripada wang dari akaun bank Najib dibelanjakan. Ia mendakwa bahawa selain daripada tujuan politik, dana itu juga digunakan untuk percutian dan untuk membeli kereta-kereta mewah serta barangan kemas.

Laman mikro Malaysiakini memberi tumpuan khusus kepada penerima politik yang membabitkan satu daripada akaun-akaun itu.

Melalui akaun ini, dana AS$681 juta telah disalurkan pada tahun 2013. Jumlah ini dirujuk sebagai "RM2.6 bilion" berdasarkan kadar pertukaran apabila deposit itu pertama kali didedahkan oleh Sarawak Report dan Wall Street Journal pada tahun 2015.

Najib terus membela dirinya degan mendakwa bahawa wang AS$681 juta itu adalah derma daripada keluarga diraja Arab Saudi manakala Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat, dalam saman sivil pelucuthakan mendakwa bahawa dana berkenaan berasal dari 1MDB.

Transaksi membabitkan SRC International Sdn Bhd tidak didedahkan dalam laman mikro ini susulan perintah “tutup mulut” oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas Najib didakwa menyalahgunakan RM42 juta daripada syarikat milik kerajaan itu. Bekas perdana menteri itu mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan.

Pulangkan semula wang dari akaun Najib - Kit SiangParti-parti politik yang menerima dana berjumlah RM470 juta daripada akaun bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak pada pilihan raya umum ke-13, harus mengembalikannya kepada tabung awam, kata Lim Kit Siang hari ini.

Pemimpin Veteran DAP itu dalam satu kenyataan juga menggesa anggota parlimen dari parti-parti tersebut supaya bercakap mengenai perkara itu semasa persidangan Dewan Rakyat.

Anggota Parlimen Iskandar Puteri itu mengulas laporan Malaysiakini di laman mikro miliknya pagi ini yang mendedahkan bahawa parti-parti BN, termasuk bekas parti komponen, menerima sejumlah RM470 juta dari akaun Najib melalui 102 transaksi, antara April 2012 dan Ogos 2013 yang didakwa diseleweng dari dana 1MDB.

Wang songlap dari 1MDB atau derma? Ini watak-watak yang terdedah

Parti yang terlibat adalah Umno, MCA, MIC, Gerakan dan SUPP.

Gerakan dan SUPP meninggalkan BN susulan kekalahan gabungan itu dalam PRU14 pada 9 Mei.

Menurut pendedahan itu, Umno menerima bahagian paling besar sebanyak RM417.4 juta atau 88.8 peratus daripada dana itu.

Penerima kedua terbesar adalah MIC berjumlah RM20.55 juta dan MCA menerima sebanyak RM16.5 juta.

Wang tersebut diagihkan kepada bahagian, sayap dan bahkan sebuah perpustakaan parti.

"Parti-parti itu harus memulangkan RM470 juta yang mereka terima dari 1MDB kepada tabung awam sekiranya pendedahan itu benar.

"Umno, MCA, MIC dan SUPP memiliki anggota Parlimen dan mereka harus bercakap mengenai pendedahan Malaysiakini dalam perbahasan di Parlimen atas usul terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong," kata Lim.

Inilah Penerima-Penerima Duit Dari Akaun Najib


https://www.kecoh.info/2018/07/Inilah.Penerima.Penerima.Duit.Dari.Akaun.Najib.html

Open Comments