Skip to main content
THEATER MODE

Akaun Anak Najib Yang Hidapi Kanser Dibekukan


Akaun Anak Najib Yang Hidapi Kanser Dibekukan

Puteri Norlisa, anak perempuan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang menghidap kanser tahap empat (akhir), dilaporkan tertekan susulan pembekuan akaun banknya.

Adiknya, Datuk Mohd Nazifuddin berkata, susulan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Norlisa, 37, sukar membayar bila hospital bagi rawatan kemoterapi bagi kanser darah, lapor Utusan Online.

“Tidak sepatutnya buat pembekuan akaun terhadap kakak saya kerana dia sedang lakukan rawatan kemoterapi akibat kanser.

“Rawatan mengambil masa selama enam bulan dan dengan pembekuan ini memberi kesusahan kepadanya untuk membayar bil hospital.

“Kami harap pada masa akan datang, isu ini tidak melibatkan pesakit kanser sepertinya kerana Puteri Norlisa mengalami tekanan dan kesusahan untuk pulih daripada penyakit kanser darah apabila perkara seperti ini berlaku,” beliau dipetik sebagai berkata.

Najib: K'jaan zalim beku akaun saya & anak-anak

SPRM baru-baru ini dilapor membekukan akaun Puteri Norlisa bersama anak Najib yang lain, iaitu Nooryana Najwa, Mohd Norashman dan Mohd Nizar susulan siasatan berkaitan skandal 1MDB.

Norlisa dilapor dikesan menghidap kanser tiga bulan lalu dan kini berulang-alik ke hospital sekali seminggu untuk rawatan.

“Dia perlu lakukannya selama enam bulan dan rawatan ini memakan kos ratusan ribu ringgit. Sebab itulah kita cuba lakukan yang terbaik untuk kakak.

“Apa yang saya boleh cakap Puteri Norlisa kini mengalami tekanan apabila perkara sebegini berlaku kepada keluarga sendiri,” beliau dipetik sebagai berkata.

Laporan itu tidak menyebut Norlisa dirawat di hospital mana.

Nazifuddin berharap kerajaan Pakatan Harapan lebih prihatin terhadap nasib kakaknya.

Sementara itu, Najib dalam kenyataannya di Facebook hari ini mendedahkan cek peribadinya untuk membayar bil hospital anaknya ditendang bank.

Perkara itu membuatkan beliau sedar akaun banknya dibekukan.

Najib bagaimanapun berkata beliau difahamkan akaun bank anak-anaknya tidak lagi dibekukan bermula pagi ini.

Beliau justeru berkata, tindakan itu membuktikan pembekuan sebelum ini sebenarnya tidak berasas.

Hanipa sedia bantu jika akaun anak Najib hidapi kanser masih dibeku

Timbalan Menteri (Undang-undang) di Jabatan Perdana Menteri sedia untuk membantu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk memastikan akaun salah seorang daripada empat anak-anaknya tidak dibekukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Diberitakan anak mantan PM mengidap kanser dan menghadapi masalah dalam pembayaran bil kimoterapi kerana akaun dibekukan.

“Jika benar apa yang dilaporkan, saya rasa tidak ada masalah untuk mantan PM itu arahkan peguam beliau menulis kepada pihak yang berkenaan bagi keluarkan sejumlah wang dari akaun yang dibekukan itu untuk tujuan pembayaran bil.

“Saya tak pasti beliau telah lakukan hal yang saya katakan itu.

“Jika sudah, kena push lah dan boleh juga tulis surat kat saya atau Yb Menteri di JPM (law). InsyaAllah ,saya akan bincang dengan SPRM tentang perkara itu,” ujarnya dalam status dimuat naik di laman facebooknya malam ini.

Hanipa yang juga Ahli Parlimen Sepang berkata, jika bekas presiden Umno itu masih tidak lalukan (menerusi peguam) sepatutnya tidak boleh menuduh kerajaan Pakatan Harapan zalim.

“Jika belum buat, janganlah terus tuduh PH zalim,” ujarnya.

Najib dalam satu kenyataan mendakwa kerajaan bertindak zalim apabila membekukan semua akaun anak-anaknya termasuk cucunya.

Media melaporkan Puteri Norlisa, anak perempuan Najib dengan bekas isteri pertamanya Puteri Zainah Tengku Iskandar dilapor menghidap kanser tahap empat (akhir).

SPRM baru-baru ini dilapor membekukan akaun Puteri Norlisa bersama anak Najib yang lain, iaitu Nooryana Najwa, Mohd Norashman dan Mohd Nizar susulan siasatan berkaitan skandal 1MDB.

Norlisa dikesan menghidap kanser tiga bulan lalu dan kini berulang-alik ke hospital sekali seminggu untuk rawatan.

Beliau dilapor mengalami masalah membayar bil hospital susulan pembekuan akaun banknya.

Najib dalam kenyataannya di Facebook hari ini bagaimanapun berkata beliau difahamkan akaun bank anak-anaknya tidak lagi dibekukan bermula pagi ini (Rabu).

Beliau justeru berkata, tindakan itu membuktikan pembekuan akaun anak-ananya sebelum ini sebenarnya tidak berasas dan tiada kena mengena dengan siasatan yang sedang berjalan terhadapnya.

Katanya, akaun peribadinya hanya digunakan untuk menerima gaji sebagai anggota parlimen dan bayaran pencen sebagai bekas menteri besar Pahang.

Akaun Anak Najib Yang Hidapi Kanser Dibekukan


https://www.kecoh.info/2018/07/Akaun.Anak.Najib.Yang.Hidapi.Kanser.Dibekukan.html

Open Comments