Skip to main content

follow us


Bekas Peguam Tan Sri Mohamed Apandi Ali Akan Disiasat
Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, siasatan terhadap bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali hanya akan dilaksanakan jika ada laporan dibuat.

“Jika ada laporan dibuat terhadap pihak tertentu, sama ada terhadap peguam negara atau siapa sahaja, kementerian akan menyiasat dan melihat sama ada wujudnya prima facie terhadap laporan itu,” katanya selepas melakukan lawatan kerja ke Ibu Pejabat Jabatan Imigresen di sini, hari ini.

Dalam satu kenyataan bertarikh 4 Jun dikeluarkan oleh Istana Negara kepada awal pagi ini, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz berkata Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V memperkenankan penamatan perkhidmatan Mohamed Apandi selaku Peguam Negara oleh Kerajaan Malaysia.

Wan Ahmad Dahlan berkata, Sultan Muhammad V telah memperkenankan pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara menurut Artikel 145 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini telah mencadangkan peguam terkemuka Tommy Thomas sebagai calon Peguam Negara untuk menggantikan Mohamed Apandi, 68, yang diberikan cuti tanpa rekod selama 30 hari sejak 15 Mei, 2018.

Pada 14 Mei lepas, Dr Mahathir berkata Mohamed Apandi sudah diarahkan bercuti dan Peguam Cara Negara, Datuk Engku Nor Faizah Engku Atek mengambil alih tugas beliau berkuat kuasa serta merta.

Mohamed Apandi, anak kelahiran Kelantan dilantik sebagai Peguam Negara pada 27 Julai 2015, menggantikan Tan Sri Abdul Gani Patail yang perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan.

Sumber: Sinar Harian


Bekas Peguam Tan Sri Mohamed Apandi Ali Akan Disiasat


Artikel berkaitan Bekas Peguam Tan Sri Mohamed Apandi Ali Akan Disiasat ini telah disiarkan di laman web www.kecoh.info.

Silakan Share Agar Yang Lain Tahu Tentang Perkongsian Ini! Dan jangan lupa ikuti kami di laman facebook agar anda tidak terlepas isu-isu terkini dan info-info menarik setiap masa
Artikel berkaitan Bekas Peguam Tan Sri Mohamed Apandi Ali Akan Disiasat ini telah disiarkan di laman web www.kecoh.info.

Silakan Share Agar Yang Lain Tahu Tentang Perkongsian Ini!

Dan jangan lupa mohon ikuti kami di laman FACEBOOK agar anda tidak terlepas isu-isu terkini dan info-info menarik setiap masa.
INGIN KONGSI ARTIKEL? : Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini DI SINI. Atau boleh hubungi kami terus di facebook DI SINI.

You Might Also Like:

Comment Policy: Silakan beri pendapat dan pandangan anda hanya berkaitan dengan topik artikel ini sahaja. Komen yang disertakan dengan pautan laman lain akan dipadam.
Lihat Ruang Komen