JANGAN LUPA LIKE FANSPAGE KAMI DAHULU

Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia

Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia

Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
Hal ini mesti disebarkan biar dia tahu.

Biar pekerja KFC nama Zura ini tahu tindakan dia ini.
Biar pengurusan tertinggi KFC tahu tentang sikap staff dia yang seorang ini.

Kisahnya begini, aku bawa budak lawatan ke Melaka.
Sewaktu pulang, kami singgah di RNR Ayer Keroh ini untuk makan malam.
Setiap murid dah ada bekal masing-masing.
Sebungkus nasi tomato yang disumbangkan oleh sahabat aku dari Melaka.

Aku turun bas tak bawa wallet.
Aku cuma ambil RM50 letak dalam poket.
Kot-kot nak beli apa-apa bila turun nanti.
Lepas solat, aku pusing RNR ini dan nampak ada KFC.
Aku melangkah masuk, niat nak beli satu set sahaja.
Tapi mengenangkan sahabat lain yang turut sama jadi guru pengiring, tak sampai hati pula aku.
Yahudi sangat perangai beli untuk diri sendiri sedangkan orang lain lihat saja.

Maka aku beratur di kaunter.
Staff yang jaga kaunter itu namanya Zura.
Tersenyum manis menyambut aku.
Aku keluarkan not RM50 dan semua syiling yang ada dalam poket.

“Kak, ini semua duit saya. Cukup-cukup RM51. Saya tak bawa wallet, saya nak tahu apa yang saya dapat dengan duit sebanyak ini.”.

Zura mengeluarkan kalkulator dan mula mengira.

“Encik boleh dapatkan 4 set Set E ini. Harganya baru RM45.60”

“Boleh tak kalau saya nak set A satu dan 3 set C?” balasku, aku terliur tengok Twister Cheese kat gambar yang diiklankan.

Zura senyum dan kembali mengira. “Encik ada 40 sen lagi tak? Jumlahnya RM51.40”

“Aduh. Tak ada la kak. Ini semua duit saya. Kalau buang air Pepsi satu tu boleh tak?”

“Eh, tak apa! Tak perlu buang air, ambil je lah.”

“Duit saya tak cukup. Tak apalah, bagi Set E empat set ya,” balas aku malu-malu.

“Tak apa encik. Tak apa.”

“Duit saya tak cukup tu kak. Tak apa ke?”

“Tak apa. Ambil saja,” ujar Zura lantas bergerak pantas menyusun menu yang bernilai RM51.40.

Aku terkedu.
Dia tak pernah kenal aku.
Aku tak pernah kenal dia.
Tapi dia sanggup bayarkan 40 sen untuk seseorang yang dia tak pernah kenal dan tak pernah jumpa.
Ya, 40 sen nilai yang kecil.
Namun kemuliaan dan kemurahan hatinya sangat tinggi nilainya, tidak ternilai sebenarnya.

Sebaik dia menyerah bungkusan itu, aku mengucapkan terima kasih banyak-banyak.
Tak tahu aku nak gambarkan betapa aku terharu dengan sikapnya.
Sebaik aku beri KFC pada rakan-rakan, terus aku cerita hal ini kepada mereka.
Kesemua kami memuji sikap baik hati dan pemurah staff yang bernama Zura ini.

Hal yang positif dan baik sebegini tak elok aku simpan.
Hal ini perlu disebarkan akan menjadi contoh dan teladan pula pada orang lain.

Jangan diamkan.
Hal ini kena sebarkan.
Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia.

Tahniah KFC Malaysia. Staff anda sangat pemurah lagi mesra melayan semua pelanggan.
Jika ada anugerah Pekerja Cemerlang, saya Mohd Fadli Salleh dengan ini ingin mengesyorkan nama Zura, staff di RNR Ayer Keroh.

Kepada yang mengenali Zura, sampaikan salam penuh terima kasih dari Cikgu Korea untuk beliau.
Beliau mungkin bukan jutawan harta, namun dari segi pekerti dan sikap pemurah, beliau sudah lama menjadi jutawan.

Ya, inilah dia sikap yang dah lama kita lupa.
Moga coretan ini mampu membuka hati semua orang untuk menjadi pemurah dan suka bersedekah waima 10sen nilainya.

Terima kasih Zura!

Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia

#MFS
– Orang berbudi kita berbahasa –

Sumber: Cikgu Mohd Fadli Salleh

COMMENTS

INGIN KONGSI ARTIKEL?:
Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini di sini. Atau boleh hubungi kami terus di facebook di sini.

Tentang Admin


Name

1MDB,2,Achey Bocey,2,Adi Putra,1,Adlin Aman Ramli,1,Aedy Asyraff,1,AEON Tebrau,1,AFC U23 Championship,1,Agama,1,Akademi Fantasia 2016,1,Akim Majistret,1,Aliff Syukri,16,Allahyarham Ramli Hassan,1,Altimet,1,AME 2018,1,Anis Anwar,1,Anugerah Juara Lagu Ke 32,4,Anwar Ibrahim,2,Ara Johari,1,Arcade,1,Architecture,1,Astro Awani,1,autisme,1,Automotive,2,Avaa Vanja,1,Awal Ashaari,1,Awal Ashari,1,Awie,1,Azad Jazmin,1,Azmil Mustapha,1,Azmin Ali,1,Azwan Ali,2,Baby Ara,1,Bantuan Rakyat 1Malaysia,1,Barisan Nasional,3,Be Lofa,1,Beauty,1,Ben Ali,1,Berita,8,Best FM,1,BMW,1,BN,5,BN Wilayah Persekutuan,1,Boy Iman,1,BR1M,6,BRIM 2018,5,Bront Palarae,1,Budget Living,1,Business,2,Car Accessory,1,Car part,1,Card,1,Cerai,1,Chacha Maembong,1,Chef,2,Chef Wan,1,Chew Kin Wah,1,Cloth accessory,1,Company,1,Cooking,2,Culture,1,Dailymail,1,Dariya Inara,1,Dato Tamrin Abdul Ghafar,1,Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi,1,Datuk Seri Najib Razak,1,Datuk Seri Razali Ibrahim,1,Datuk Sri Vida,1,Deals,1,Decor,1,Deja Moss,1,Design,1,Diana Danielle,8,Didi Astillah,1,Dish Review,1,DIY Projects,2,Dr Zuhdi Marzuki,1,Dukun,1,Elfira Loy,3,Elly Mazlein,1,Elvira,1,Elyana,1,Etta Ng,1,Expert Advices,2,Fadzil Bahari Zahari,2,Fadzil Zahari,2,Faizal Hussein,1,Fan Club,1,Fara Mendoza,1,Farid Kamil,27,Fasha Sandha,2,Fashion,2,Fathia Latiff,2,Fatin Afeefa,1,Fattah Amin,4,FBI,1,Fendy Bakry,1,Financial,1,Fitness,2,Fizo Omar,1,Food,2,Fund,1,Games,1,gelandangan,1,Global,44,Golf,1,Gosip,5,Hael Husaini,2,Harian Metro,1,Hasnul Rahmat,1,Health Care,1,Healthy Eating,1,Heath,2,House,1,Ifa Raziah,2,Image Rating,1,India,1,Individual,2,Indonesia,3,Informasi,193,Inspirasi,1,Inspiration,2,Instafamous,2,Interview,1,Investor,1,Ipoh,1,Iqram Dinzly,8,Islamik,1,Izreen Azminda,2,Izzue Islam,1,Jackie Chan,1,JAKIM,1,Jampi,1,Jason Chong,1,JDT,2,Jehan Miskin,1,Jejai,2,Jenayah,52,Jep Sepahtu,3,Jho Low,1,Johan As'ari,1,Johor,14,Julia Perez,1,Jururawat,1,Kahwin,1,Kanser,1,Kecantikan,1,Kecoh,161,Kedah,3,Kegiatan Sumbang,1,Kelantan,3,Kemalangan,10,Kereta kabel. Langkwi Skycab,1,Kes Bunuh,3,Kesihatan,13,Khairy Jamaluddin,2,Kisah Rumah Tangga,46,Kisah Seram,3,Kisah Teladan,3,Kontroversi,3,Kuala Lumpur,2,Kucing,1,Labuan,1,Lawak,3,lesbian,1,Liana Rosli,1,Lifestyle,4,Liga Super,1,Lighting,1,Liwat,1,Love,2,Lunch,1,M Daud Kilau,1,M.Vasanthapiriya,1,Maksiat,56,Malaysia,1,Malaysiakini,3,Manifesto BN,1,Mawar Abdul Karim,1,Melaka,1,Mentor Otai,1,MH370,2,Military,1,Mira Instafamous,1,Miri,1,Misteri,3,Mona Fandey,2,Mona Fendi,2,Mus May,1,Nabil Ahmad,1,Nabila Razali,2,Najib Razak,12,Namr Ron,1,Nedim,1,Neelofa,5,Negeri Sembilan,1,Nelydia Senrose,4,Nisa Kay,1,Noh Omar,1,Noor Nirwandy,1,Nora DAnish,1,Norfahana Abd Halim,1,Norman Abdul Halik,1,Norman KRU,1,Norul Iman A. Rahman,1,Nur Fazura,4,Nur Sajat,5,Nurul Izzah,1,Olympic,1,Pahang,3,Pakatan Harapan,2,Panama Dance,1,Parti Islam Semalaysia,1,PAS,3,Pedoman,2,Pelik,1,Penang,2,Perak,2,Photography,1,Piala FA,1,PKR,1,Pok Ya Cong Codei,1,Politics,1,Politik,7,Prebet Adam,1,Prevention,1,PRU14,22,Pulau Pinang,3,Rafizi Ramli,1,Raja Farah,1,Raub,1,Recipe,2,Rita Rudaini,1,Riz Ulala,4,Rogol,4,Roslan Shah,1,Rosmah Mansor,6,Sabah,5,Sabri Yunus,1,Safiey Ilias,1,Safiey Illias,1,Sale,1,Saleem Iklim,1,Santai,108,Sarawak,3,Sari Yanti,2,Sariyanti,1,SBS,1,Scha Alyahya,1,Selangor,11,Selebriti,53,Semasa,2,Seram,3,Serina Redzuawan,1,Shahanim Mohamad Yusoff,1,Shaheizy Sam,1,Shahrol Shiro,1,Sharifah Sakinah,1,Sharifah Shahira,1,Sharnaaz Ahmad,1,Sherry Alhadad,1,Shila Amzah,1,Shooting Styles,1,Shuib Sepahtu,2,Sibu,1,Silvia Nanda,1,Siti Amiza Baharuddin,1,Siti Nurhaliza,4,Siti Sarah,2,SMK Banting,1,Smule,1,Sofi Jikan,5,Sports,1,SPR,2,SPRM,1,Startup,1,Stock,1,Strategy,1,Sufian Suhaimi,2,Sungai Petani,2,Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia,1,Syatilla Melvin,1,Taj Innuendo,1,Teladan,6,Tengku Abdullah,1,Tennis,1,Terengganu,1,Thailand,1,Tips,4,TMJ,7,Tone Set,2,Travel,2,Trend,1,Trending,104,Tun Dr Mahathir Mohamad,1,Tun Ghafar Baba,1,Tun Mahathir,11,Tunku Ismail Sultan Ibrahim,7,Tunku Mahkota Johor,2,TV3,1,Twitter,1,Ude Wahid,1,Umie Aida,1,Umno,4,Upiak Isil,1,Uqasha Senrose,3,Ustaz Azhar Idrus,1,Ustaz Kazim,1,Utusan Online,1,Video,40,Video Lucu,1,Viral,17,Wany Hasrita,1,Wardina Safiyyah,1,Wedding,2,World,1,Yana Samsudin,2,Youtube,1,Yus Jambu,1,Zahrul Hilmi Badrul Hisam,1,Zaiton Sameon,1,Zarina Anjoulie,1,Zed Zaidi,1,Ziana Zain,2,Zizi Kirana,1,Zul Ariffin,1,
ltr
item
Kecoh Info: Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
Jangan diamkan.Hal ini kena sebarkan. Biar staff KFC nama Zura tahu tindakan dia
https://2.bp.blogspot.com/-3ypgb8ADWqM/WuhdqsVdZiI/AAAAAAAAF9w/qBPLShiFmzgqLntG74q3rqKSDx89DGWOACLcBGAs/s1600/KECOHDOTINFO.png
https://2.bp.blogspot.com/-3ypgb8ADWqM/WuhdqsVdZiI/AAAAAAAAF9w/qBPLShiFmzgqLntG74q3rqKSDx89DGWOACLcBGAs/s72-c/KECOHDOTINFO.png
Kecoh Info
https://www.kecoh.info/2018/05/jangan-diamkanhal-ini-kena-sebarkan.html
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/2018/05/jangan-diamkanhal-ini-kena-sebarkan.html
true
4038014126138474965
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy