Skip to main content

follow us


Jamal Bakal Dapat Waran Tangkap
Terdahulu Datuk Seri Jamal Md Yunos seringkali membuat gimik sebelum pilihanraya umum ke 14 (PRU) dan menjadi tumpuan pada pihak media. Dan terkini beliau diminta oleh pihak polis untuk tampil serah diri untuk membantu siasat dakwaan terhadap beliau.

Polis Selangor akan memohon waran tangkap terhadap Ketua Umno bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos selepas menghilangkan diri baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata polis sedang menyiasat sembilan kes membabitkan Jamal, termasuk tiga yang didakwa di sebuah hospital Jumaat lalu.

"Pihak polis telah memberikan masa yang cukup untuk Datuk Seri Jamal memberikan kerjasama dalam semua siasatan dan prosedur yang sedang dijalankan namun beliau masih gagal untuk memberikan respons yang sepatutnya. Malah sentiasa cuba berdolak dalik dalam kenyataan-kenyataan viral yang dilakukan beliau.

"Oleh itu waran tangkap ke atas beberapa kes yang melibatkan Datuk Seri Jamal akan dipohon dan tindakan mengesan akan diperhebatkan," jelasnya dalam satu kenyataan.

Terdahulu, Jamal gagal hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya kerana bimbang akan ditangkap.

Namun, dia kemudiannya mengeluarkan video dari sebuah ladang kelapa sawit dengan mendakwa kerajaan cuba menjadikan dirinya sebagai mangsa.

Ketua gerakan Baju Merah itu juga mendakwa dia dilayan seperti seorang penjenayah dan pengganas.

Jamal juga mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis telah menyerbu rumahnya, rumah ibunya, pejabatnya, serta lokasi lain yang dikaitkan dengannya, di bawah tekanan daripada kerajaan Pakatan Harapan.

Jamal menghilangkan diri dari Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur pada 25 Mei lalu selepas dituduh di bawah Seksyen 290 Kanun Keseksaan ekoran mengetuai bantahan penganjuran ‘Better Beer Festival 2017’ (BBF17) di hadapan pejabat pentadbiran kerajaan negeri Selangor pada 5 Oktober tahun lalu.

Pada keesokan harinya, dia mengeluarkan rakaman audio yang mendakwa berlaku salah faham.

Jamal juga disiasat mengikut Seksyen 34, Akta Senjata Api 1960 atas dakwaan mempamerkan senjata api di khalayak ramai.

Jamal Bakal Dapat Waran Tangkap


Jamal masih ada 6 kes, polis akan mohon waran tangkap

Selepas gagal hadir di balai polis hari ini, Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Yunos mengirimkan klip video untuk memberi penjelasan.

Dalam klip video berdurasi 7 minit itu, Jamal yang dilihat berada di kawasan kelapa sawit menjelaskan bahawa dia bimbang akan ditangkap pihak berkuasa sebaik sahaja hadir memberi kenyataan.

“Saya bukannya menolak pelaksanaan undang-undang terhadap saya tetapi apabila yang berlaku terhadap saya ini (sehingga) dengan nama saya disenaraihitamkan dan (saya) diletak dalam langkah keselamatan khas oleh PDRM (saya jadi bimbang).

“Dan selepas SPRM menyerbu kediaman saya, pejabat, dan beberapa tempat lain, saya bimbang daripada semalam hinggalah malam tadi rumah saya diserbu oleh polis, (selain) kediaman ibu saya, rakan-rakan saya.

"Ini yang membimbangkan saya untuk hadir hari ini ke IPD Ampang walaupun saya telah berjanji semalam (untuk datang),” katanya.

Jamal sebelum ini berjanji untuk hadir ke IPD Ampang Jaya bagi memberi keterangan pada kira-kira jam dua petang.

Bagaimanapun, beliau gagal hadir seperti dijanjikan.

Sementara itu, Jamal juga memohon perlindungan daripada Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kepada beliau sekiranya mahu dirinya segera tampil memberi kerjasama kepada pihak berkuasa.

“Saya mohon Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberikan jaminan kepada saya seorang pemimpin politik, pemimpin aktivis supaya tidak dizalimi, tidak dianiaya.

“Saya melihat apa yang berlaku kepada saya hari ini seperti mana Tun Dr Mahathir menzalimi (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan rakan-rakannya ketika dahulu.

“Saya bukannya penjenayah tetapi saya diperlakukan seperti penjenayah dan pengganas sekarang ini,” katanya.

Terdahulu, ketua Gerakan Baju Merah itu didakwa bawah Seksyen 290 Kanun Keseksaan ekoran mengetuai bantahan penganjuran ‘Better Beer Festival 2017’ (BBF17) di hadapan pejabat pentadbiran kerajaan negeri Selangor pada 5 Oktober lalu.

Jamal juga disiasat mengikut Seksyen 34, Akta Senjata Api 1960 atas dakwaan mempamerkan senjata api di khalayak ramai.

Artikel berkaitan Jamal Bakal Dapat Waran Tangkap ini telah disiarkan di laman web www.kecoh.info.
Silakan Share Agar Yang Lain Tahu Tentang Perkongsian Ini!

Dan jangan lupa ikuti kami di laman facebook agar anda tidak terlepas isu-isu terkini dan info-info menarik setiap masa
Artikel berkaitan Jamal Bakal Dapat Waran Tangkap ini telah disiarkan di laman web www.kecoh.info.

Silakan Share Agar Yang Lain Tahu Tentang Perkongsian Ini!

Dan jangan lupa mohon ikuti kami di laman FACEBOOK agar anda tidak terlepas isu-isu terkini dan info-info menarik setiap masa.
INGIN KONGSI ARTIKEL? : Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini DI SINI. Atau boleh hubungi kami terus di facebook DI SINI.

You Might Also Like:

Comment Policy: Silakan beri pendapat dan pandangan anda hanya berkaitan dengan topik artikel ini sahaja. Komen yang disertakan dengan pautan laman lain akan dipadam.
Lihat Ruang Komen