[TIPS] Selalu Rasa Ngilu Dan Senggugut Yang Teruk, Gadis Ini Terkejut Ada Cyst Sudah Nak Pecah

[TIPS] Selalu Rasa Ngilu Dan Senggugut Yang Teruk, Gadis Ini Terkejut Ada Cyst Sudah Nak Pecah


Cyst adalah sejenis penyakit yang sering menyerang wanita.

Cyst boleh tumbun di mana-mana bahagian tubuh badan.

Lazimnya cyst yang menyerang wanita kebanyakkannya akan tumbuh di bahagian ovari.

Cyst ovari mempunyai beberapa jenis.

Cyst yang popular didalam kalangan wanita adalah Ovarian Cyst atau Sista Ovari.

Cyst bukan lah sejenis kanser.

Namun cyst boleh mengganggu fungsi-fungsi kewanitaan.

Cyst ovari selalunya boleh hilang tanpa ubat namun ada juga cyst yang memerlukan rawatan untuk penyembuhan.

Sebahagian kecil pesakit yang menhdap cyst pula berisiko untuk ia bertukar menjadi kanser.

Dikatakan 3 daripada 10 wanita akan menghidapi cyst.

Cyst ini kebanyakannya berpunca daripada faktor pemakanan.

Kisah kali ini kami di www.kecoh.info ingin kongsikan adalah daripada saudari Amalina Hasin yang mengalami ketumbuhan cyst seberat 5kg.

Ianya sesuatu yang luar biasa. Berikut adalah kisau beliau.

Semoga bermanfaat.

CYST ATAU KANSER ?

WANITA JANGAN AMBIL RINGAN.
PENYAKIT INI DATANG TANPA KITA SEDARI DAN BOLEH MUNCUL KEMBALI.

Alhamdulillah.
Harini genap 7 hari lepas major operation untuk buang cyst di ovari kanan.
Syukur Ya Allah, pembedahan berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi.
Lepas pembedahan pun tak ada komplikasi lain, tak bleeding, tak perlu transfer darah.
Alhamdulillah, Allah datangkan ujian tapi Dia permudahkan.

Gambar kat bawah ni lah saiz cyst yang dah dikeluarkan.
Seberat 5kg, sebesar 28cm.
MashaAllah, waktu pertama kali dapat berita, demam seminggu.
Emosi sebenarnya okay je, tapi mungkin badan dah semakin lemah. Tak sangka selama ni bawak makhluk sebesar ni dalam perut.
Doctor kata umpama orang mengandung 7 bulan.
Syukur, walaupun lambat dapat tanda2 sakit, lambat bertindak pergi check up, walaupun terpaksa jugak operate, semuanya berjalan lancar.
(saya jenis terlalu positif, dan takut doktor, dah banyak kali family ajak pergi klinik, tapi selalu berdegil, jadi lepasni kita kena letak sikit rasa negatif dalam diri terutama bab kesihatan, yang mana boleh elak kita elak awal awal) – JANGAN TAKUT DOKTOR



Doktor kata, kemungkinan benda ni dah hidup around 2-3 tahun dah dalam badan.
Duduknya di sebelah kanan ovari.
Tube dan ovari kanan dah dibuang sepenuhnya.
Syukur, masih ada rahim dan ovari kiri berfungsi dengan baik.
Alhamdulillah, masih ada cahaya dan berita baik untuk diri ni.
Doktor jugak terpaksa buang appendik dan sedikit lapisan lemak sbb berisiko utk ada jangkitan pada ovari sebelah kiri pula.
Syukur, saya masih sempat elak dari merebak ke kiri walaupun saiznya dah membesar.

Umi tanya doktor pakar sendiri masa hari terakhir dekat wad ‘Doktor, apa punca cyst ni boleh datang’ Lepastu doktor kata ‘Kalau saya tahu saya dah share, tapi saya pun taktahu, sebab actually penyakit ni masih dalam kajian’.
Oleh sebab tu, kita pun main google je lah.
Sebab nak bagi peringatan jugak pada org sekeliling tentang bahayanya penyakit ni.
Sebab ada possibility benda ni bukannya cyst biasa, tapi kanser.

Macam kes saya ni, dah run blood test before operation.
Doktor kata 50-50 ke arah kanser.
Tapi selepas operation baru dapat tahu, sbb cyst ni akan hantar ke makmal untuk diorang pastikan memang kanser atau bukan.
Hari terakhir jumpa doktor, doktor kata sekarang dia letak saya dalam 3 possibility :
1. Normal cyst
2. Ovarian kanser
3. Borderline

Tapi ikut pemerhatian doktor, dia tengok cyst ni mcm bukan kanser.
Syukur, saya positif je.
Sebabnya tanda-tanda kanser pun kurang pada diri saya.
Kita anggap dia takde je lah ya.
Positif positif dan positif.
Keputusan keluar pada 23/4 ni atau 4/5 nanti.
InshaAllah mudah mudahan result baik baik je.

**
Kepada semua kawan2 yang terbaca yang ada mak, kakak, adik, saudara mara, kekasih, rajin rajin lah ajak mereka buat check up, kita bersedia sebelum dia semakin membesar jadi mcm kes saya.
Buat ultrasound je dah dapat tahu dia ada ke tak kat situ.




Macam mana saya dapat tahu ?
Saya memang bawa motor pergi kerja hari2, jalan pulak tgh buat construction, mmg lubang banyak, terhentak hentak atas motor, terus rasa ngilu, senak dan sakit di bahagian bawah perut kiri dan kanan.
Selepas tu saya terus buat check up di klinik swasta.
Dah dpt keputusan baru refer ke hospital sbb taknak tunggu lama kalau terus ke hospital, mmg akan ambil masa yg lama.
Yg ni bersyukur tunggu 3 minggu je tunggu dari tarikh mula2 refer hospital, dah dpt tarikh operate, sebab cyst dah besar sgt dan boleh pecah.

Update : Sebab ramai tanya apa tanda2 dan punca.
Ini saya share berdasarkan pengalaman saya dan jugak apa yg doktor pakar cakap ya.
Sbb cyst ni ada banyak jenis, yg aktif, yg tidak, yg biasa, yg kanser, yg satu ketul, yang lebih dari satu ketul, yg fibroid, yg ada semasa preggy.
Jadi mungkin tanda2 dia berbeza pada semua org.
Untuk saya tanda2 nya :
1. Senggugut yang teruk setiap kali dtg bulan
(Terpaksa mc, makan ubat, bertungku, tak makan sehari atau dua, muntah, demam)
2. Mudah kejang pada kaki
3. Mudah lesu dan letih walaupun tak buat kerja berat
4. Benjolan pada sekitar perut (mcm saya dah terlalu besar, dah penuh satu abdomen, benjolan dah dpt rasa sikit je dari bawah dada, dah ada benjolnya)
5. Sakit pada sekitar bahagian bawah perut, kiri atau kanan (saya sakit kedua dua belah sbb cyst terlalu besar walaupun kedudukannya di ovari kanan)
6. Benjolan pada payudara (saya tak ada, tapi doktor check jugak, sbb cyst boleh timbul jugak di payudara)

Punca2 : (doktor pakar pun kata masih dalam kajian, tapi menurut soalan2 yg di tanya pada saya, kemungkinan ini lah beberapa puncanya)

1. Supplement (saya ada ambil supplement kurus dan putih sepanjang 2 tahun masa study)
2. Pemakanan (ayam, cheese, soya, ikan keli, ikan haruan, daging) – sebenarnya makanan favourite saya rupanya.
3. Keturunan (jika kanser) – mcm saya arwah maklong ada kanser
4. Period yang tidak teratur atau sakit (saya hanya senggugut teruk, tapi period sgt teratur setiap bulan, lain org lain tandanya, jadi kena periksa kalau ada masalah period)
5. Ubat perancang kehamilan (saya tak ambil sebab belum kawin) -ni saya dengar doktor marah patient dekat wad saya duduk tu, dia ada cyst, dia ambil ubat perancang kehamilan, doktor mmg bising sangat2 – ubat utk elak mengandung atau nak mengandung, dua dua bahaya.

Punca dia mmg tak banyak.
Sbb tu doktor pun kata masih dalam kajian.
Jadi baik kita buat ujian ultrasound je dekat mana2 klinik atau hospital swasta.
Saya buat di klinik panel office saya, Poliklinik Desilva, hanya RM50 sahaja kos.
Kebetulan doktor yang merawat mmg doktor pakar sakit puan.
Kos untuk klinik lain saya tak pasti.
Saya belum berkahwin, jadi buat ultrasound je.
Utk yg dah berkahwin selalu doktor suggest buat ujian pap smear lebih efektif.
Tp ultrasound pun dah memadai utk peringkat awal check up.

Ada yang bertanya, berapa kos pembedahan saya.
Alhamdulillah, saya hanya pergi hospital kerajaan Ampang.
Sebab kes ni terlalu emergency, doktor takut cyst pecah, saya tunggu seminggu je untuk operate.
Bil saya hanya RM60 sahaja termasuk operation, warded dan ubat2.
Kos sebenar RM 1,660. Subsidi, sebab tu murah.
Kalau swasta saya dengar pengalaman org lain dan melalui banyak pembacaan, kos anggaran bermula 5k-30k.
Bergantung pada kes.
Alhamdulillah syukur sekali lagi.
Hospital Ampang adalah salah satu hospital terbaik untuk pakar bahagian sakit puan.
Syukur hospital sebelah rumah saya je. Doktor yg rawat saya mmg ramai.
Ternyata pakar disini memang ramai dan sangat2 baik.
Thanks doktor dan nurse.
Walaupun wad kelas ketiga, tapi layanan sangat sangat baik.

Tapi untuk permulaan saya nasihatkan jangan terus ke hospital kalau taknak tunggu lama.
Buat dulu pemeriksaan di klinik swasta atau klinik pakar sakit puan.
Dah dapat keputusan ultrasound, minta copy daripada doktor, doktor akan bagi.
Bawak keputusan tu ke hospital berdekatan.
InshaAllah, lebih cepat mereka akan refer kita ke bahagian pakar sakit puan.

Terlalu ramai yg pm saya komen bagitahu saya dan kongsi punya pengalaman atau masalah yg sama.
TOLONG, TOLONG, TOLONG sayang diri kita, kalau ada tanda2 kalau ada masalah perempuan, jangan biarkan berlarutan, cepat2 buat check up.
Kita perempuan mudah terdedah dengan mcm mcm jenis penyakit terutama kanser.
Allah, minta dijauhkan dari kita semua.

Semoga perkongsian saya dapat beri manfaat kepada ramai lagi org kat luar sana.
Bagi yang alami masalah yg sama, ada juga yang lebih kritikal berbanding saya, saya doakan awak semua diberi kesihatan yang baik, cepat sembuh dari sakit yg ada.
Mudah mudahan.
Terima kasih jugak pada yg mendoakan kesihatan saya.
Maaf kalau terlepas pandang, tak balas. Semoga doa kalian mendapat balasan baik dariNya dan mengiringi diri saya. Thanks !

Sumber: Amalina Hasin

COMMENTS

INGIN KONGSI ARTIKEL?:
Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini di sini. Atau boleh hubungi kami terus di facebook di sini.
Name

1MDB,2,Achey Bocey,2,Adi Putra,1,Adlin Aman Ramli,1,AEON Tebrau,1,AFC U23 Championship,1,Agama,1,Akademi Fantasia 2016,1,Aliff Syukri,15,Allahyarham Ramli Hassan,1,Altimet,1,AME 2018,1,Anis Anwar,1,Anugerah Juara Lagu Ke 32,4,Anwar Ibrahim,2,Arcade,1,Architecture,1,Astro Awani,1,autisme,1,Automotive,2,Avaa Vanja,1,Awal Ashaari,1,Awal Ashari,1,Awie,1,Azad Jazmin,1,Azmil Mustapha,1,Azwan Ali,1,Baby Ara,1,Bantuan Rakyat 1Malaysia,1,Barisan Nasional,2,Be Lofa,1,Ben Ali,1,Best FM,1,BMW,1,BN,3,BN Wilayah Persekutuan,1,Boy Iman,1,BR1M,5,BRIM 2018,5,Bront Palarae,1,Budget Living,1,Business,2,Car Accessory,1,Car part,1,Card,1,Cerai,1,Chacha Maembong,1,Chef,2,Chef Wan,1,Chew Kin Wah,1,Cloth accessory,1,Company,1,Cooking,2,Culture,1,Dato Tamrin Abdul Ghafar,1,Datuk Sri Vida,1,Deals,1,Decor,1,Deja Moss,1,Design,1,Diana Danielle,8,Didi Astillah,1,Dish Review,1,DIY Projects,2,Dukun,1,Elfira Loy,3,Elyana,1,Expert Advices,2,Fadzil Bahari Zahari,2,Fadzil Zahari,2,Faizal Hussein,1,Fan Club,1,Fara Mendoza,1,Farid Kamil,27,Fasha Sandha,2,Fashion,2,Fathia Latiff,2,Fatin Afeefa,1,Fattah Amin,4,FBI,1,Financial,1,Fitness,2,Fizo Omar,1,Food,2,Fund,1,Games,1,Global,34,Golf,1,Hael Husaini,2,Harian Metro,1,Hasnul Rahmat,1,Health Care,1,Healthy Eating,1,Heath,2,House,1,Ifa Raziah,1,Image Rating,1,Individual,1,Indonesia,2,Informasi,190,Inspirasi,1,Inspiration,2,Instafamous,2,Interview,1,Investor,1,Iqram Dinzly,8,Islamik,1,Izreen Azminda,1,Izzue Islam,1,JAKIM,1,Jampi,1,Jason Chong,1,JDT,1,Jehan Miskin,1,Jejai,2,Jenayah,43,Jep Sepahtu,2,Jho Low,1,Johan As'ari,1,Johor,12,Julia Perez,1,Jururawat,1,Kahwin,1,Kecantikan,1,Kecoh,147,Kedah,1,Kegiatan Sumbang,1,Kelantan,2,Kemalangan,7,Kereta kabel. Langkwi Skycab,1,Kesihatan,5,Khairy Jamaluddin,1,Kisah Rumah Tangga,37,Kontroversi,1,Kuala Lumpur,2,Kucing,1,Labuan,1,Lawak,1,Liana Rosli,1,Lifestyle,3,Lighting,1,Liwat,1,Love,2,Lunch,1,M.Vasanthapiriya,1,Maksiat,46,Malaysia,1,Malaysiakini,2,Manifesto BN,1,Mawar Abdul Karim,1,MH370,2,Military,1,Mira Instafamous,1,Misteri,2,Mona Fandey,1,Mona Fendi,2,Mus May,1,Nabil Ahmad,1,Nabila Razali,2,Najib Razak,11,Namr Ron,1,Nedim,1,Neelofa,2,Negeri Sembilan,1,Nelydia Senrose,3,Nisa Kay,1,Noh Omar,1,Nora DAnish,1,Norfahana Abd Halim,1,Norman Abdul Halik,1,Norman KRU,1,Norul Iman A. Rahman,1,Nur Fazura,4,Nur Sajat,3,Nurul Izzah,1,Olympic,1,Pahang,2,Pakatan Harapan,1,Panama Dance,1,Pedoman,2,Pelik,1,Penang,2,Perak,1,Photography,1,Piala FA,1,Pok Ya Cong Codei,1,Politics,1,Politik,4,Prebet Adam,1,Prevention,1,PRU14,7,Pulau Pinang,3,Rafizi Ramli,1,Raja Farah,1,Recipe,2,Riz Ulala,1,Rogol,1,Roslan Shah,1,Rosmah Mansor,5,Sabah,2,Sabri Yunus,1,Safiey Ilias,1,Safiey Illias,1,Sale,1,Saleem Iklim,1,Santai,6,Sarawak,1,Sari Yanti,1,Sariyanti,1,Scha Alyahya,1,Selangor,11,Selebriti,38,Seram,3,Shaheizy Sam,1,Shahrol Shiro,1,Sharifah Sakinah,1,Sharifah Shahira,1,Sharnaaz Ahmad,1,Sherry Alhadad,1,Shila Amzah,1,Shooting Styles,1,Shuib Sepahtu,2,Siti Amiza Baharuddin,1,Siti Nurhaliza,4,Siti Sarah,2,SMK Banting,1,Sofi Jikan,5,Sports,1,SPRM,1,Startup,1,Stock,1,Strategy,1,Sufian Suhaimi,2,Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia,1,Syatilla Melvin,1,Taj Innuendo,1,Teladan,5,Tengku Abdullah,1,Tennis,1,Terengganu,1,Thailand,1,Tips,2,TMJ,7,Tone Set,2,Travel,2,Trend,1,Trending,98,Tun Ghafar Baba,1,Tun Mahathir,9,Tunku Ismail Sultan Ibrahim,7,Tunku Mahkota Johor,2,Ude Wahid,1,Umie Aida,1,Umno,3,Uqasha Senrose,2,Ustaz Azhar Idrus,1,Ustaz Kazim,1,Utusan Online,1,Video,29,Viral,11,Wany Hasrita,1,Wardina Safiyyah,1,Wedding,1,World,1,Yana Samsudin,2,Yus Jambu,1,Zahrul Hilmi Badrul Hisam,1,Zaiton Sameon,1,Zed Zaidi,1,Ziana Zain,2,Zizi Kirana,1,Zul Ariffin,1,
ltr
item
Kecoh Info: [TIPS] Selalu Rasa Ngilu Dan Senggugut Yang Teruk, Gadis Ini Terkejut Ada Cyst Sudah Nak Pecah
[TIPS] Selalu Rasa Ngilu Dan Senggugut Yang Teruk, Gadis Ini Terkejut Ada Cyst Sudah Nak Pecah
[TIPS] Selalu Rasa Ngilu Dan Senggugut Yang Teruk, Gadis Ini Terkejut Ada Cyst Sudah Nak Pecah
https://2.bp.blogspot.com/-XB9IDt_f4pk/Ws7C5hP8RaI/AAAAAAAAFVU/nMIanHBeQKgNnKo_s_dEBxoBV0orSQSAQCLcBGAs/s1600/KECOHINFO.png
https://2.bp.blogspot.com/-XB9IDt_f4pk/Ws7C5hP8RaI/AAAAAAAAFVU/nMIanHBeQKgNnKo_s_dEBxoBV0orSQSAQCLcBGAs/s72-c/KECOHINFO.png
Kecoh Info
https://www.kecoh.info/2018/04/tips-selalu-ngilu-senggugut-yang.html
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/2018/04/tips-selalu-ngilu-senggugut-yang.html
true
4038014126138474965
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy