TUKANG SAPU MISKIN INI TAK SENGAJA “MENCALARKAN” KERETA MEWAH JUTAAN RINGGIT! TAPI SIAPA SANGKA PEMILIKNYA BUKAN SURUH GANTI MALAH HANYA MENGATAKAN “BEGINI”!?

TUKANG SAPU MISKIN INI TAK SENGAJA “MENCALARKAN” KERETA MEWAH JUTAAN RINGGIT! TAPI SIAPA SANGKA PEMILIKNYA BUKAN SURUH GANTI MALAH HANYA MENGATAKAN “BEGINI”!?


Siti adalah seorang ibu usia 47 tahun. Anaknya sudah masuk universiti. Suaminya tukang bangunan. Demi mencari pendapatan tambahan, ia pun datang dari kampung ke kota untuk mencari kerja. Tapi ternyata mencari kerja di kota tidak semudah yang kita sangka. Akhirnya ia pun cuma diterima jadi tukang sapu jalanan. Gajinya sebulan tidak seberapa, tapi Siti tidak pernah mengeluh. Ia merasa begini sudah cukup baik daripada tidak ada pekerjaan sama sekali.

Setiap harinya ia memasak bekal untuk suaminya untuk dibawa ke tempat kerja, setelah itu ia berangkat kerja dan membawa tong sampah berkeliaran di jalan untuk menyapu sampah-sampah dan daun-daun yang berserakan.

Biasanya, suaminya berpesan pada Siti untuk selalu berhati-hati saat bekerja. Jalanan di kota sangat padat, dimana-mana ada kereta. Waktu kerja harus hati-hati jangan sampai merosakkan kereta orang, sekali kena, gaji berdua pun belum tentu cukup untuk ganti rugi.

Suatu hari, Siti membawa tong sampah dan berhenti di depan sebuah hotel mewah. Tiba-tiba, 2 orang anak kecil berlari keluar. Siti terkejut sehingga menjatuhkan tong sampah. Ia pun hampir jatuh ke lantai. Untungnya, kedua anak tersebut tidak apa-apa.

Siti: “awak semua tidak apa-apa kan, nak? Ada terluka tidak?”

Saat ini, ibu kedua anak itu keluar dari lobi hotel. Ibu itu terus menolak Siti hingga hampir mau jatuh, “Kamu ini jalan tak pakai mata ya!? Langgar langgar anak saya! Kalau anak saya terlupa macam mana!?”

Suara ibu itu keras sekali sampai driver dan orang-orang lain yang ada di dalam hotel itu berhamburan keluar. Pemandu kereta dan motor yang lalu pun memperlambat lajunya untuk melihat ada kejadian apa.

Ibu itu terus memakinya, “Dahlah tolak anak saya, calarkan kereta saya lagi!”

Siti pun baru sedar dan melihat ke kereta yang di parking di disebelahnya. Benar ada bekas goresan pada kereta itu. Siti menggigil ketakutan. Jangan-jangan tadi tong sampah dia tumbang dan terkena kereta dia?

Sekali lihat, orang-orang langsung tahu kalau kereta itu bukan kereta murah. Harganya pasti jutaan ringgit.Peringatan suaminya kepadanya untuk selalu berhati-hati jangan sampai tergores kereta orang terus berulang-ulang di benaknya.

Orang-orang di sekitar pun mulai berbisik-bisik,

“Ini berbelas ribu ini gantinya…”

“Mana orangnya? Panggil orang yang punya kereta datang!”

“Mana sanggup dia tukang sapu ganti?”

Mendengar bisikan orang-orang, Siti semakin cemas. Ia sangat takut sampai bibirnya pucat dan mengeluarkan peluh dingin.

Tak lama kemudian, tuan punya kereta keluar. Seorang lelaki yang usianya sudah 50-60 tahun itu melihat-lihat kesan calar itu pada keretanya. Ibu yang tadi marah-marah itu juga masih di sana. Setelah melihat calar pada keretanya, ia pun melihat ke arah Siti.

“Kamu ini! Dah lah calarkan kereta saya, tapi masih lagi tercegat di sini!?”

Lelaki itu melontarkan kalimat tak terduga yang membuat Siti dan semua orang yang ada di sana terdiam kaku.

“Awak tidak suruh dia ganti?”, tanya salah seorang yang berdiri di sana.

Lelaki itu menghela nafas dan melambaikan tangannya kemudian naik ke dalam kereta. Lelaki itu pergi begitu saja tanpa meminta ganti rugi apa-apa dan meninggalkan semua orang yang ada di sana termasuk Siti bertanya-tanya. Tapi Siti merasa sangat lega. Untung ldlaki itu baik tidak minta ia ganti rugi.

Saat semua orang mahu beredar, tiba-tiba 2 orang driver hotel manggil, “Tunggu dulu!”

Siti tersentak! Ia kira dirinya yang dipanggil. Tapi ternyata kedua driver itu mencari ibu dari kedua anak tadi. Rupanya, ada tetamu hotel yang komplain bahwa kereta mereka dicalarkan dengan sengaja. Setelah pengurusa hotel buat semakanmelalui CCTV hotel, baru tahu ternyata pelakunya adalah kedua anak ibu itu. Kereta yang calar tak cuma satu. Beberapa pemilik mobil sudah berkumpul di lobi hotel untuk selesaikan masalah ini.

Mendengar keterangan driver, ibu yang tadinya garang itu pun hanya diam dan malu. Ia menatap kedua anaknya. Anaknya hanya diam menundukkan kepala.

Siti pun tak tinggal lama. Ia bergegas pergi menyelesaikan tugasnya dan pulang ke rumah. Ia kemudian menceritakan kejadian hari ini kepada suaminya. Suaminya katakan untung kali ini Siti mujur ketemu orang baik, kalau tidak gaji bulan ini sudah melayang.Beberapa bulan kemudian, Siti dan anaknya berjalan-jalan di plaza membeli baju baru untuk raya. Nasib juga ia baru dapat gaji. Waktu pulang, mereka berjalan melewati sebuah kedai kecil. Anak Siti tiba-tiba ingin ke toilet. Siti pun menunggu anaknya di depan sebuah toilet memegang barang belanjaan mereka.

Tiba-tiba, seorang wanita berteriak, “Culik anak! Culik anak!”

Seorang pemuda dan seorang wanita sedang merebut seorang anak kecil dari pelukan ibunya. Yang wanita berusaha menangkap ibunya, yang pemuda berusaha mengambil anaknya. Ibu itu teriak-teriak, anaknya juga nangis.

Siti terus meletakkan plastik belanjaannya. Ia berlari ke sana menendang kawanan penculik itu. Ibu muda itu pun memeluk anaknya erat-erat dan berlindung di belakang Siti. Tiba-tiba, penculik itu mengeluarkan sebilah pisau dan menusuk Siti di bagian perut. Untungnya, Siti mengelak dan hanya mengenai tangannya. Selanjutnya, mereka memukul dan menendang Siti hingga jatuh ke lantai.

Saat ini, anaknya dan seorang pemuda muda keluar dari toilet. Melihat ada orang datang, kedua penjenayah terus melarikan diri.

Siti yang terbaring di lantai kemudian tak sadarkan diri.“Apa yang terjadi?”, tanya pemuda muda itu yang ternyata merupakan suami dari ibu muda yang menjadi mangsa itu.

“Tadi ada orang mahu culik anak, untung ada ibu ini, tapi dia terluka…”, kata ibu itu sambil ketakutan.

“Ibu! Ibu!”, teriak anak Siti.

Selanjutnya, pemuda muda itu pun mengantar Siti ke hospital.

Ketika terbangun, Siti melihat suami dan anaknya di tepi katil, beserta pasangan muda yang tadi ia selamatkan, juga seorang lelaki yang wajahnya sedikit familiar.

“Akhirnya ibu bangun juga!”, kata lelaki itu.

“Ibu, ibu tidak apa-apa?”, tanya anaknya.

“…Tidak apa-apa…”, sahut Siti lemah.

Lelaki yang wajahnya familiar itu berkata, “Saya ingatkan siapa yang selamatin cucu saya, rupanya awak! Kita memang berjodoh!”

Samar-sama, Siti mengenali bapak itu. Ia adalah pemilik kereta yang ia calarkan waktu itu tidak minta ganti rugi. Ia ingat dengan jelas. Ternyata ia adalah atok kepada anak kecil yang ia selamatkan hari ini. Sungguh kebetulan!

“Bu, kali ini ibu selamatin cucu saya, saya harus berterima kasih baik-baik sama ibu. Ini kad nama saya. Nanti tunggu ibu keluar dari rumah sakit, mari ke rumah saya, bawa suami dan anak. Biaya hospital sudah beres. Ibu tinggal istirahat saja, yah!”, kata lelaki itu.

Rupanya lelaki itu adalah seorang director perusahaan besar. Setelah keluar dari hospital, lelai itu datang ke kediaman Siti dan membawa sejumlah wang saguhati. Siti memang memerlukan wang, tapi ia menolak pemberian lelaki itu kerana ia menolong cucunya bukan demi wang. Waktu itu dikira Siti yang calarkan leretNya, itu pun bapak itu tidak memintanya ganti rugi. Siti sudah sangat berterima kasih.

Lelaki itu pun tertawa dan menawarkan Siti untuk bekerja di perusahaannya sebagai gantinya. Gajinya 3 kali ganda. Tak usah panas-panasan di jalan, banyak kereta. Suami dan anaknya juga lebih tenang. Siti senangnya bukan main.

Berbuat baik pasti ada pahalanya! Jom SEBARKAN kisah ini!

COMMENTS

INGIN KONGSI ARTIKEL?:
Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini di sini. Atau boleh hubungi kami terus di facebook di sini.
Name

1MDB,2,Achey Bocey,2,Adi Putra,1,Adlin Aman Ramli,1,AEON Tebrau,1,AFC U23 Championship,1,Agama,1,Akademi Fantasia 2016,1,Aliff Syukri,15,Allahyarham Ramli Hassan,1,Altimet,1,AME 2018,1,Anis Anwar,1,Anugerah Juara Lagu Ke 32,4,Anwar Ibrahim,2,Arcade,1,Architecture,1,Astro Awani,1,autisme,1,Automotive,2,Avaa Vanja,1,Awal Ashaari,1,Awal Ashari,1,Awie,1,Azad Jazmin,1,Azmil Mustapha,1,Azmin Ali,1,Azwan Ali,2,Baby Ara,1,Bantuan Rakyat 1Malaysia,1,Barisan Nasional,2,Be Lofa,1,Ben Ali,1,Berita,3,Best FM,1,BMW,1,BN,3,BN Wilayah Persekutuan,1,Boy Iman,1,BR1M,5,BRIM 2018,5,Bront Palarae,1,Budget Living,1,Business,2,Car Accessory,1,Car part,1,Card,1,Cerai,1,Chacha Maembong,1,Chef,2,Chef Wan,1,Chew Kin Wah,1,Cloth accessory,1,Company,1,Cooking,2,Culture,1,Dato Tamrin Abdul Ghafar,1,Datuk Sri Vida,1,Deals,1,Decor,1,Deja Moss,1,Design,1,Diana Danielle,8,Didi Astillah,1,Dish Review,1,DIY Projects,2,Dr Zuhdi Marzuki,1,Dukun,1,Elfira Loy,3,Elyana,1,Expert Advices,2,Fadzil Bahari Zahari,2,Fadzil Zahari,2,Faizal Hussein,1,Fan Club,1,Fara Mendoza,1,Farid Kamil,27,Fasha Sandha,2,Fashion,2,Fathia Latiff,2,Fatin Afeefa,1,Fattah Amin,4,FBI,1,Financial,1,Fitness,2,Fizo Omar,1,Food,2,Fund,1,Games,1,Global,35,Golf,1,Gosip,1,Hael Husaini,2,Harian Metro,1,Hasnul Rahmat,1,Health Care,1,Healthy Eating,1,Heath,2,House,1,Ifa Raziah,1,Image Rating,1,Individual,1,Indonesia,2,Informasi,192,Inspirasi,1,Inspiration,2,Instafamous,2,Interview,1,Investor,1,Iqram Dinzly,8,Islamik,1,Izreen Azminda,2,Izzue Islam,1,JAKIM,1,Jampi,1,Jason Chong,1,JDT,1,Jehan Miskin,1,Jejai,2,Jenayah,47,Jep Sepahtu,2,Jho Low,1,Johan As'ari,1,Johor,12,Julia Perez,1,Jururawat,1,Kahwin,1,Kecantikan,1,Kecoh,147,Kedah,2,Kegiatan Sumbang,1,Kelantan,2,Kemalangan,7,Kereta kabel. Langkwi Skycab,1,Kes Bunuh,2,Kesihatan,8,Khairy Jamaluddin,1,Kisah Rumah Tangga,40,Kisah Seram,2,Kontroversi,1,Kuala Lumpur,2,Kucing,1,Labuan,1,Lawak,1,Liana Rosli,1,Lifestyle,3,Lighting,1,Liwat,1,Love,2,Lunch,1,M.Vasanthapiriya,1,Maksiat,48,Malaysia,1,Malaysiakini,2,Manifesto BN,1,Mawar Abdul Karim,1,MH370,2,Military,1,Mira Instafamous,1,Miri,1,Misteri,2,Mona Fandey,2,Mona Fendi,2,Mus May,1,Nabil Ahmad,1,Nabila Razali,2,Najib Razak,11,Namr Ron,1,Nedim,1,Neelofa,3,Negeri Sembilan,1,Nelydia Senrose,3,Nisa Kay,1,Noh Omar,1,Nora DAnish,1,Norfahana Abd Halim,1,Norman Abdul Halik,1,Norman KRU,1,Norul Iman A. Rahman,1,Nur Fazura,4,Nur Sajat,4,Nurul Izzah,1,Olympic,1,Pahang,2,Pakatan Harapan,1,Panama Dance,1,Parti Islam Semalaysia,1,PAS,1,Pedoman,2,Pelik,1,Penang,2,Perak,1,Photography,1,Piala FA,1,Pok Ya Cong Codei,1,Politics,1,Politik,5,Prebet Adam,1,Prevention,1,PRU14,9,Pulau Pinang,3,Rafizi Ramli,1,Raja Farah,1,Recipe,2,Riz Ulala,2,Rogol,2,Roslan Shah,1,Rosmah Mansor,6,Sabah,3,Sabri Yunus,1,Safiey Ilias,1,Safiey Illias,1,Sale,1,Saleem Iklim,1,Santai,8,Sarawak,2,Sari Yanti,1,Sariyanti,1,SBS,1,Scha Alyahya,1,Selangor,11,Selebriti,42,Semasa,2,Seram,3,Serina Redzuawan,1,Shahanim Mohamad Yusoff,1,Shaheizy Sam,1,Shahrol Shiro,1,Sharifah Sakinah,1,Sharifah Shahira,1,Sharnaaz Ahmad,1,Sherry Alhadad,1,Shila Amzah,1,Shooting Styles,1,Shuib Sepahtu,2,Silvia Nanda,1,Siti Amiza Baharuddin,1,Siti Nurhaliza,4,Siti Sarah,2,SMK Banting,1,Sofi Jikan,5,Sports,1,SPRM,1,Startup,1,Stock,1,Strategy,1,Sufian Suhaimi,2,Sungai Petani,1,Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia,1,Syatilla Melvin,1,Taj Innuendo,1,Teladan,5,Tengku Abdullah,1,Tennis,1,Terengganu,1,Thailand,1,Tips,2,TMJ,7,Tone Set,2,Travel,2,Trend,1,Trending,99,Tun Ghafar Baba,1,Tun Mahathir,9,Tunku Ismail Sultan Ibrahim,7,Tunku Mahkota Johor,2,Ude Wahid,1,Umie Aida,1,Umno,3,Upiak Isil,1,Uqasha Senrose,2,Ustaz Azhar Idrus,1,Ustaz Kazim,1,Utusan Online,1,Video,32,Video Lucu,1,Viral,12,Wany Hasrita,1,Wardina Safiyyah,1,Wedding,1,World,1,Yana Samsudin,2,Yus Jambu,1,Zahrul Hilmi Badrul Hisam,1,Zaiton Sameon,1,Zed Zaidi,1,Ziana Zain,2,Zizi Kirana,1,Zul Ariffin,1,
ltr
item
Kecoh Info: TUKANG SAPU MISKIN INI TAK SENGAJA “MENCALARKAN” KERETA MEWAH JUTAAN RINGGIT! TAPI SIAPA SANGKA PEMILIKNYA BUKAN SURUH GANTI MALAH HANYA MENGATAKAN “BEGINI”!?
TUKANG SAPU MISKIN INI TAK SENGAJA “MENCALARKAN” KERETA MEWAH JUTAAN RINGGIT! TAPI SIAPA SANGKA PEMILIKNYA BUKAN SURUH GANTI MALAH HANYA MENGATAKAN “BEGINI”!?
TUKANG SAPU MISKIN INI TAK SENGAJA “MENCALARKAN” KERETA MEWAH JUTAAN RINGGIT! TAPI SIAPA SANGKA PEMILIKNYA BUKAN SURUH GANTI MALAH HANYA MENGATAKAN “BEGINI”!?
https://4.bp.blogspot.com/-nSbaCvU8l4U/WrY9a0qaadI/AAAAAAAAE_A/_gWRHx7TdMI5dqwOaRESDOvQrWLsaa-QACLcBGAs/s1600/KECOHINFO.png
https://4.bp.blogspot.com/-nSbaCvU8l4U/WrY9a0qaadI/AAAAAAAAE_A/_gWRHx7TdMI5dqwOaRESDOvQrWLsaa-QACLcBGAs/s72-c/KECOHINFO.png
Kecoh Info
https://www.kecoh.info/2018/03/tukang-sapu-miskin-ini-tak-sengaja.html
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/2018/03/tukang-sapu-miskin-ini-tak-sengaja.html
true
4038014126138474965
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy