Skip to main content

follow us


Kajian terbaru mendedahkan, mereka yang memiliki punggung besar adalah lebih sihat dan mengurangkan risiko strok, diabetes dan serangan jantung.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Call Research memberitahu, kekurangan lemak di bahagian punggung meningkatkan risiko kematian dan mudah menghidaup penyakit kardiovaskular.

Namun, penemuan ini tidak boleh diguna pakai bagi mereka yang memiliki berat badan berlebian.

Mengulas mengenai kajian ini, pakar diabetes Dr Norbert Stefan, mengatakan bahawa mereka yang memiliki bentuk badan buah pir adalah lebih sihat berbanding berbentuk epal kerana pinggul dan paha menyimpan lemak yang sihat untuk tubuh.

Ini kerana berat tambahan pada paha dan pinggul adalah berbeza daripada lemak yang disimpan di bahagian lain.

Lemak abdomen lebih cenderung untuk melepaskan asid lemak ke dalam darah, yang boleh menyebabkan kencing manis, ketahanan insulin dan kolesterol tinggi.

Selain itu, lelaki sukakan wanita yang memiliki punggung besar kerana lebih subur dan mudah melahirkan anak.

Sumber: BBC
Artikel berkaitan Kajian: Punggung Besar Kurangkan Risiko Strok, Sakit Jantung ini telah disiarkan di laman web www.kecoh.info.

Silakan Share Agar Yang Lain Tahu Tentang Perkongsian Ini!

Dan jangan lupa mohon ikuti kami di laman FACEBOOK agar anda tidak terlepas isu-isu terkini dan info-info menarik setiap masa.
INGIN KONGSI ARTIKEL? : Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini DI SINI. Atau boleh hubungi kami terus di facebook DI SINI.

You Might Also Like:

Comment Policy: Silakan beri pendapat dan pandangan anda hanya berkaitan dengan topik artikel ini sahaja. Komen yang disertakan dengan pautan laman lain akan dipadam.
Lihat Ruang Komen