Sah Ke Wuduk, Kalau Mekap Masih Ada? Datuk Prof Dr. Muhaya Kongsikan Jawapannya Yang Ramai Tidak Tahu

Sah Ke Wuduk, Kalau Mekap Masih Ada? Datuk Prof Dr. Muhaya Kongsikan Jawapannya Yang Ramai Tidak Tahu


Sempurnanya solat itu bermula dengan sempurnanya wuduk itu.
Dan kalau solat kita tak sempurna, gerenti hidup kita pun takkan sempurna.
Kunci segala-galanya adalah solat.

Sebagai wanita berkerjaya, bermekap memang menjadi satu keperluan walaupun setakat memupuk bedak dan gincu.
Bagi yang jenis beauty addicts pula, tentu lebih banyak mekap yang dipakai, umpamanya eyeliner, maskara dan pemerah pipi.

Cuma satu hal yang selalu menyusahkan adalah ketika berwuduk. Nona tertarik dengan penjelasan Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad ini melalui Facebook Live beliau, berkenaan status wuduk jika sisa mekap masih melekat.
Nampak ringan tapi berat sebenarnya. Info yang baik untuk para wanita, so jom tambah pengetahuan kita!

“Tadi ada seorang patient datang nak check mata dengan saya.
Kemudian dia nak bergambar walaupun dah siap bertelekung untuk sembahyang.
Saya tengok matanya, dia dah siap berwuduk tapi eyeliner masih ada.
Dia kata takpe Prof, orang kata boleh ambil wuduk macam ni.
Jadi saya pun jawab tak boleh, tak sah wuduk.
Eyeliner patient tu walau selepas dilap dengan tisu basah pun masih ada sisa yang tertinggal.
Terpaksa pakai oil cleanser, barulah bersih dan sah wuduknya.

Saya faham wanita suka pakai eyeliner supaya mata nampak besar.
Tapi risikonya adalah tak sah wuduk, malah merugikan masa.
Ramai kurang tahu sebenarnya, kelopak mata atas kita adalah sebahagian anggota wuduk.

Berlainan dengan celak.
Pakai celak boleh, macam saya pakai ni di kelopak bawah.
Ada seorang wanita Arab pernah beritahu, garis bawah mata tu bukan anggota wuduk.
Jadi boleh pakai, macam kita ikut sunah Nabi.
Begitu juga dengan produk mekap mesra wuduk lain yang senang ditanggalkan.
Betul boleh pakai tapi masa berwuduk, pastikan ia ditanggalkan.

Saya sebenarnya kasihan dengan ramai di luar sana yang beli macam-macam produk.
Saya tak tahulah sempurna ke tidak berwuduk dengannya.
There’s no such thing as masih ada maskara atau apa pun ketika wuduk.
Sama juga dengan sunblock atau apa saja yang kalis air, jawapannya tak boleh.
Lipstik pun sama, especially yang tebal dan susah untuk ditanggalkan.

Saya pernah tanya sorang anak saudara saya di Mekah, macam mana dengan natural oils?
Dia jawab boleh.
Contohnya kita pakai minyak kelapa, minyak zaitun atau minyak argan dekat muka kemudian ambil wuduk, itu boleh.

Jadi amalkan membawa sebotol minyak yang kecil ke mana-mana.
Minyak zaitun contohnya, untuk cuci muka kita bersih-bersih.
Lepas solat nanti, pakailah balik mekap yang kita suka tu.”

Apa Pula Hukum Memakai Bulu Mata Palsu?
Prof Muhaya turut memberi pendapatnya tentang amalan membuat extension bulu mata.
“Saya bukan ustazah tapi setahu saya hukumnya bila kita menyambung bulu mata atau pakai bulu mata palsu ni berdosa.
Dulu saya pun pernah pakai bulu mata palsu masa shooting Mata Ke Hati.
Saya tak tahu masa tu tapi seorang Ustaz ni beritahu berdosa.”

Sumber: Facebook Prof Dr Muhaya

COMMENTS

INGIN KONGSI ARTIKEL?:
Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini di sini. Atau boleh hubungi kami terus di facebook di sini.
Name

1MDB,2,Achey Bocey,2,Adi Putra,1,Adlin Aman Ramli,1,AEON Tebrau,1,AFC U23 Championship,1,Agama,1,Akademi Fantasia 2016,1,Aliff Syukri,15,Allahyarham Ramli Hassan,1,Altimet,1,AME 2018,1,Anis Anwar,1,Anugerah Juara Lagu Ke 32,4,Anwar Ibrahim,2,Arcade,1,Architecture,1,Astro Awani,1,autisme,1,Automotive,2,Avaa Vanja,1,Awal Ashaari,1,Awal Ashari,1,Awie,1,Azad Jazmin,1,Azmil Mustapha,1,Azmin Ali,1,Azwan Ali,2,Baby Ara,1,Bantuan Rakyat 1Malaysia,1,Barisan Nasional,2,Be Lofa,1,Ben Ali,1,Berita,3,Best FM,1,BMW,1,BN,3,BN Wilayah Persekutuan,1,Boy Iman,1,BR1M,5,BRIM 2018,5,Bront Palarae,1,Budget Living,1,Business,2,Car Accessory,1,Car part,1,Card,1,Cerai,1,Chacha Maembong,1,Chef,2,Chef Wan,1,Chew Kin Wah,1,Cloth accessory,1,Company,1,Cooking,2,Culture,1,Dato Tamrin Abdul Ghafar,1,Datuk Sri Vida,1,Deals,1,Decor,1,Deja Moss,1,Design,1,Diana Danielle,8,Didi Astillah,1,Dish Review,1,DIY Projects,2,Dr Zuhdi Marzuki,1,Dukun,1,Elfira Loy,3,Elyana,1,Expert Advices,2,Fadzil Bahari Zahari,2,Fadzil Zahari,2,Faizal Hussein,1,Fan Club,1,Fara Mendoza,1,Farid Kamil,27,Fasha Sandha,2,Fashion,2,Fathia Latiff,2,Fatin Afeefa,1,Fattah Amin,4,FBI,1,Financial,1,Fitness,2,Fizo Omar,1,Food,2,Fund,1,Games,1,Global,35,Golf,1,Gosip,1,Hael Husaini,2,Harian Metro,1,Hasnul Rahmat,1,Health Care,1,Healthy Eating,1,Heath,2,House,1,Ifa Raziah,1,Image Rating,1,Individual,1,Indonesia,2,Informasi,192,Inspirasi,1,Inspiration,2,Instafamous,2,Interview,1,Investor,1,Iqram Dinzly,8,Islamik,1,Izreen Azminda,2,Izzue Islam,1,JAKIM,1,Jampi,1,Jason Chong,1,JDT,1,Jehan Miskin,1,Jejai,2,Jenayah,47,Jep Sepahtu,2,Jho Low,1,Johan As'ari,1,Johor,12,Julia Perez,1,Jururawat,1,Kahwin,1,Kecantikan,1,Kecoh,147,Kedah,2,Kegiatan Sumbang,1,Kelantan,2,Kemalangan,7,Kereta kabel. Langkwi Skycab,1,Kes Bunuh,2,Kesihatan,8,Khairy Jamaluddin,1,Kisah Rumah Tangga,40,Kisah Seram,2,Kontroversi,1,Kuala Lumpur,2,Kucing,1,Labuan,1,Lawak,1,Liana Rosli,1,Lifestyle,3,Lighting,1,Liwat,1,Love,2,Lunch,1,M.Vasanthapiriya,1,Maksiat,48,Malaysia,1,Malaysiakini,2,Manifesto BN,1,Mawar Abdul Karim,1,MH370,2,Military,1,Mira Instafamous,1,Miri,1,Misteri,2,Mona Fandey,2,Mona Fendi,2,Mus May,1,Nabil Ahmad,1,Nabila Razali,2,Najib Razak,11,Namr Ron,1,Nedim,1,Neelofa,3,Negeri Sembilan,1,Nelydia Senrose,3,Nisa Kay,1,Noh Omar,1,Nora DAnish,1,Norfahana Abd Halim,1,Norman Abdul Halik,1,Norman KRU,1,Norul Iman A. Rahman,1,Nur Fazura,4,Nur Sajat,4,Nurul Izzah,1,Olympic,1,Pahang,2,Pakatan Harapan,1,Panama Dance,1,Parti Islam Semalaysia,1,PAS,1,Pedoman,2,Pelik,1,Penang,2,Perak,1,Photography,1,Piala FA,1,Pok Ya Cong Codei,1,Politics,1,Politik,5,Prebet Adam,1,Prevention,1,PRU14,9,Pulau Pinang,3,Rafizi Ramli,1,Raja Farah,1,Recipe,2,Riz Ulala,2,Rogol,2,Roslan Shah,1,Rosmah Mansor,6,Sabah,3,Sabri Yunus,1,Safiey Ilias,1,Safiey Illias,1,Sale,1,Saleem Iklim,1,Santai,8,Sarawak,2,Sari Yanti,1,Sariyanti,1,SBS,1,Scha Alyahya,1,Selangor,11,Selebriti,42,Semasa,2,Seram,3,Serina Redzuawan,1,Shahanim Mohamad Yusoff,1,Shaheizy Sam,1,Shahrol Shiro,1,Sharifah Sakinah,1,Sharifah Shahira,1,Sharnaaz Ahmad,1,Sherry Alhadad,1,Shila Amzah,1,Shooting Styles,1,Shuib Sepahtu,2,Silvia Nanda,1,Siti Amiza Baharuddin,1,Siti Nurhaliza,4,Siti Sarah,2,SMK Banting,1,Sofi Jikan,5,Sports,1,SPRM,1,Startup,1,Stock,1,Strategy,1,Sufian Suhaimi,2,Sungai Petani,1,Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia,1,Syatilla Melvin,1,Taj Innuendo,1,Teladan,5,Tengku Abdullah,1,Tennis,1,Terengganu,1,Thailand,1,Tips,2,TMJ,7,Tone Set,2,Travel,2,Trend,1,Trending,99,Tun Ghafar Baba,1,Tun Mahathir,9,Tunku Ismail Sultan Ibrahim,7,Tunku Mahkota Johor,2,Ude Wahid,1,Umie Aida,1,Umno,3,Upiak Isil,1,Uqasha Senrose,2,Ustaz Azhar Idrus,1,Ustaz Kazim,1,Utusan Online,1,Video,32,Video Lucu,1,Viral,12,Wany Hasrita,1,Wardina Safiyyah,1,Wedding,1,World,1,Yana Samsudin,2,Yus Jambu,1,Zahrul Hilmi Badrul Hisam,1,Zaiton Sameon,1,Zed Zaidi,1,Ziana Zain,2,Zizi Kirana,1,Zul Ariffin,1,
ltr
item
Kecoh Info: Sah Ke Wuduk, Kalau Mekap Masih Ada? Datuk Prof Dr. Muhaya Kongsikan Jawapannya Yang Ramai Tidak Tahu
Sah Ke Wuduk, Kalau Mekap Masih Ada? Datuk Prof Dr. Muhaya Kongsikan Jawapannya Yang Ramai Tidak Tahu
Sah Ke Wuduk, Kalau Mekap Masih Ada? Datuk Prof Dr. Muhaya Kongsikan Jawapannya Yang Ramai Tidak Tahu
https://4.bp.blogspot.com/-FnxCq5s-8DI/Wk_JLiIoe4I/AAAAAAAADv8/gbRd_3RxS3UsvUuqm9oY2PPE-Neq891TwCLcBGAs/s1600/KECOHDOTINFO.png
https://4.bp.blogspot.com/-FnxCq5s-8DI/Wk_JLiIoe4I/AAAAAAAADv8/gbRd_3RxS3UsvUuqm9oY2PPE-Neq891TwCLcBGAs/s72-c/KECOHDOTINFO.png
Kecoh Info
https://www.kecoh.info/2018/01/sah-ke-wuduk-kalau-mekap-masih-ada.html
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/2018/01/sah-ke-wuduk-kalau-mekap-masih-ada.html
true
4038014126138474965
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy