Lelaki Ini Kantoikan Orang Gaji RM11K Di Korea Hanya Dengan Petik Kubis Adalah Satu Penipuan?

Lelaki Ini Kantoikan Orang Gaji RM11K Di Korea Hanya Dengan Petik Kubis Adalah Satu Penipuan?


Beberapa hari lepas viral video tentang kisah rakyat malaysia yang meraih gaji tinggi di negara Korea dengan hanya kerja sebagai pemetik kobis.

Video tersebut tular dan menjadi bualan netizen sehingga ramai yang ingin berhijrah dari negara sendiri ke luar negara semata-mata untuk mengejar gaji yang lumayan.

Difahamkan oleh video tersebut, gaji memetik kobis boleh mencecah RM11 ribu sebulan di negara Korea tersebut.

Namun lain halnya pula yang isu oleh lelaki ini.

Hasil tinjauan kami di kecoh.info, seorang pengguna di media sosial yang menggunakan nama Muhammad Emy Bin Yusop telah berkongsikan satu petikan status di lama facebook beliau yang menyatakan kononnya lelaki yang di viralkan itu adalah penipu.

Jom kita sama-sama saksikan kongsian dan pendedahan beliau tersebut:

dari fb mangsa: Jebat Setia & Cik Ain..

ADIB ZIZAN A.K.A PEMETIK ANGUR & KOBES
1-AUSTRALIA 🇦🇺
2-KOREA 🇰🇷
#KASIFAMOUS
#mohonshare
#kasiviral

Topik hangat di media social sekarang pemetik kobes bergaji 11k sebulan?? Sembang? Realiti atau fantasi?

Terlebih dahulu aku kenal kan korang siapa Adib Zizan.
Dia ni seorang backpakers yang merantau ke bumi kangaroo@australia dengan niat pada mulanya untuk bekerja.
Bila dah bekerja di farm-farm dalam keadaan yangg tidak boleh bekerja adib ni banyak kali dibuang contractor farm kerana sikap dia yang acah-acah gangster.
Konon panas baran, so dalam masa sama dia ni juga ada niat konon nak jadi agent peluang pekerjaan bagi rakyat malaysia yang menginginkan gaji lumayan seperti kami mangsa-mangsa beliau.
Jadi ada beberapa contact contractor di setiap daerah OZ seperti shepperton,robbinvale,mildura,nyah dan banyak lagi.
Rangkaian penipuan adib ni terdiri dari abib,kakak dia (nadia ) serta beberapa lagi agent dibawah dia mengikut setiap negeri.
Bagi mengaburi mata kami antara batch terawal yang dihantarkan ke OZ adalah seperti berikut adalah kenyataan yang dijanjikan oleh adib dan sekutunya sebelum kami berangakat ke OZ :

* kediaman yang selesa (rumah)
* tiada caj pengankutan kerja
* tiada potongan gaji (bermaksud gaji direct)
* ticket flight pergi dan balik
* gaji yang lumayan 10k sebulan
* bekerja direct dibawah syarikat farm tersebut
* jika ada apa-apa masalah akan diselesaikan dengan segera
* bekerja secara berterusan mengikut musim

Setelah sampai apa yang di janjikan pada kami semuanya hanya menanam tebu di tepi bibir.
Kami ditempat kan dikawasan pendalaman supaya sukar berkomunikasi dengan keluarga atau menghubungi beliau.
Kami ditempatkan di rumah panjang dalam keadaan kotor dan sempit serta ketiadaan air dan kemudahan kenderaan untuk membeli keperluan makanan.
Gaji yang dijanjikan langsung jauh berbeza dari janji jani adib.
Malahan ada diantara orang perantaraan adib di OZ yang cuba mengaut untung seperti caj kenderaan sebanyak 10$ sekali keluar seorang. Gaji kami diambil percent% oleh tuan penasihat adib.
Secara jujurnya adib ni seorang yang kaki sembang.
Tak ada tanggung jawab langsung.
Dia buat dia lepas tangan sehinggakan batch-batch sebelum kami memberontak melarikan diri dari farm tersebut.
Kehidupan kami menjalani hari-hari bekerja amatlah sukar kerana farm tersebut langsung tidak mendatangkan gaji yang lumayan.
Selama 3 bulan kami bertahan kami sebelum minta ditukarkan ke farm yang ada berdekatan bandar mildura.
Di farm yang ke dua (redcliff) gaji kami selalu kurang.
Gaji pun cukup2 350$/week.
Sewa rumah pulak 120$/week caj kenderaan 7$/day = 49$/week.
Cuba korang bayang kan apa yang korang boleh kumpul dengan jumlah 181$ setelah tolak duit makan minum??
Lama kelamaan adib ni makin kerap hantar budak ke OZ berpuluh2 group, beratus orang yang dia hantar terkandas di daerah new souths wale. Ramai yang xpuas hati dengan adib.
Adib mendiamkan diri.
Call tak angakat.
Whatsapp senyap.
Aku pun apa lagi dengan duit-duit yang batch kami kumpul Hassan Hussin Muhammad Farid Amirul Hafiz kami kongsikan bersama batch yang baru terkandas ditipu adib Muiz Rahman Saifull DDin untuk melarikan diri ke brisbane queensland dengan bus dan train.
Dalam keadaan sejuk -8 kami bersembunyi di belakang station bus usang selama 10jam kami tidur dalam keadaan sejuk beku.
Bayangkan nak beli makanan pun susah lagikan nak bayar sewa rumah??
Mana kami mampu!!!!
Dengan pelbagai mesej ugutan diterima ke telephone masing-masing.
Tak kan kami nak bertahan kalau kerja pun gaji kne makab???
Untuk pengetahuan korang masih ada ramai lagi saki baki yang terkandas di OZ oleh perbuatan si adib ni.
Khairil Shah Ezyyohana Yakob antara batch aku yang xbalik lagi smpi skrg.
Bila semua batch yang adib hantar memberontak di OZ nama dia mula panas menjadi perbualan setiap mangsa batch-batch yang dia dah hantar.
Masing-masing tunggu adib datang, aku ingat kalau dia datang mmng dah lama arwah, malah ada juga yang sempat kejar si bangsat ni.
Tapi bangsat ni licik dia ada keret kami cuma ada kaki! Bila dah liiineeee panas di OZ dia bertukar pulak ke negara KOBES 11K iaitu korea 🇰🇷 ala yang haritu ada pmpuan nangis sambil baca sajak kat kolumpo tu..
taktik yang sama adib guna untuk menarik perhatian mangsa-mangsa.
Tabur janji-janji manis.
Korang ingt korang mampu ke dapat 11k??
Tu semua hanyalah propaganda kedaruk si adib bangsat tu.
Sekarang dia dah top kat bigo aku dengar??
Kejadah apa hidup kerja makan hasil makab gaji orang, menipu mangsa yang betul2 perlukan duit dengan dikaburi janji janji si adib 11k.
Korang tau tak ada diantara batch-batch kami yang jual tanah, jual motor, jual kereta,tinggal anak bini .
Begolok gadai semata2 termakan janji adib ni.
Aku tak nak tengok anak bangsa aku sendiri tersadai kat luar negara, sebab aku dah rasa!!!
Korang mana yang pandai berkata-kata lain kali siasat dlu latar belakang penyangak ni.
Dia duduk senang-senang kat msia pakai kereta mewah.
Pakai superbike itu semua hasil menipu duit kami.
Duit tambang yang diminta dalam anggaran 4k-5k!!!
Ticket flight pergi baru rm700 dan ticket balik dia bagi ticket palsu.
Korang bayang kan brape banyak hanat ni dan kroni-kroni dia untung???
Kalau 10 orang??? Kalai 100 orang???
Kira la dah berapa????
Korang nilai sendiri la wajar kah orang sebegini dibiarkan bermaharajalela kaya raya??

Lama kami perhatikan kau dib.
Ingtkan kau dah insaf.
Xapa kau dah puas telan manis.
Kali ni kami kasi kau cuti lama-lama.
Apam kau main ugut-ugut kau samseng kampung dusun?
Malaysia ada undang-undang, hari ni aku kau kau famous anak branak.
Kami diam bukan kami takut tapi bagi peluang untuk kau merasai kehidupan kat luar.
Tarik nafas dalam-dalam lepas ni kau da duduk dalam.
Semua bukti-bukti kami simpan.
Semua mangsa-mangsa aku dah kumpulkan.
Kalau aku xbuat mcm ni makin ramai orang kau tipu.
Nak kaya keja guna kuderat sendiri bodoh.
Bukan dengan cara jual orang.

#PPIM
#PDRM
#kobes11k
#IMIGRESENMALAYSIA
#australialinepanas
#korealinepanas



























Sumber: Muhammad Emy Bin Yusop

Namun nasihat kami, tidak salah mengejar impian ataupun mencari rezeki lebih di negara orang, tapi berhati-hatilah dalam apa jua keputusan yang hendak lakukan.

Jangan nanti pula susah dikemudian hari. Jadi buatlah kaji selidik sedikit dengan banyak membuat bacaan dan kajian sebelum melakukan sesuatu nak nak pula yang menjanjikan keuntungan berlipat kali ganda.

Ingat pepatah english iaitu kalau "Too good Too Be True" kenalah anda sentiasa berwaspada dan berhati-hati demi mengelakkan sebarang kemungkinan.

Wallahualam...

COMMENTS

INGIN KONGSI ARTIKEL?:
Sekiranya Anda ada kisah atau cerita yang hendak dikongsikan? Hantarkan kepada kami melalui di halaman ini di sini. Atau boleh hubungi kami terus di facebook di sini.
Name

1MDB,2,Achey Bocey,2,Adi Putra,1,Adlin Aman Ramli,1,AEON Tebrau,1,AFC U23 Championship,1,Agama,1,Akademi Fantasia 2016,1,Aliff Syukri,15,Allahyarham Ramli Hassan,1,Altimet,1,AME 2018,1,Anis Anwar,1,Anugerah Juara Lagu Ke 32,4,Anwar Ibrahim,2,Arcade,1,Architecture,1,Astro Awani,1,autisme,1,Automotive,2,Avaa Vanja,1,Awal Ashaari,1,Awal Ashari,1,Awie,1,Azad Jazmin,1,Azmil Mustapha,1,Azwan Ali,1,Baby Ara,1,Bantuan Rakyat 1Malaysia,1,Barisan Nasional,2,Be Lofa,1,Ben Ali,1,Best FM,1,BMW,1,BN,3,BN Wilayah Persekutuan,1,Boy Iman,1,BR1M,5,BRIM 2018,5,Bront Palarae,1,Budget Living,1,Business,2,Car Accessory,1,Car part,1,Card,1,Cerai,1,Chacha Maembong,1,Chef,2,Chef Wan,1,Chew Kin Wah,1,Cloth accessory,1,Company,1,Cooking,2,Culture,1,Dato Tamrin Abdul Ghafar,1,Datuk Sri Vida,1,Deals,1,Decor,1,Deja Moss,1,Design,1,Diana Danielle,8,Didi Astillah,1,Dish Review,1,DIY Projects,2,Dukun,1,Elfira Loy,3,Elyana,1,Expert Advices,2,Fadzil Bahari Zahari,2,Fadzil Zahari,2,Faizal Hussein,1,Fan Club,1,Fara Mendoza,1,Farid Kamil,27,Fasha Sandha,2,Fashion,2,Fathia Latiff,2,Fatin Afeefa,1,Fattah Amin,4,FBI,1,Financial,1,Fitness,2,Fizo Omar,1,Food,2,Fund,1,Games,1,Global,34,Golf,1,Hael Husaini,2,Harian Metro,1,Hasnul Rahmat,1,Health Care,1,Healthy Eating,1,Heath,2,House,1,Ifa Raziah,1,Image Rating,1,Individual,1,Indonesia,2,Informasi,190,Inspirasi,1,Inspiration,2,Instafamous,2,Interview,1,Investor,1,Iqram Dinzly,8,Islamik,1,Izreen Azminda,1,Izzue Islam,1,JAKIM,1,Jampi,1,Jason Chong,1,JDT,1,Jehan Miskin,1,Jejai,2,Jenayah,43,Jep Sepahtu,2,Jho Low,1,Johan As'ari,1,Johor,12,Julia Perez,1,Jururawat,1,Kahwin,1,Kecantikan,1,Kecoh,147,Kedah,1,Kegiatan Sumbang,1,Kelantan,2,Kemalangan,7,Kereta kabel. Langkwi Skycab,1,Kesihatan,5,Khairy Jamaluddin,1,Kisah Rumah Tangga,37,Kontroversi,1,Kuala Lumpur,2,Kucing,1,Labuan,1,Lawak,1,Liana Rosli,1,Lifestyle,3,Lighting,1,Liwat,1,Love,2,Lunch,1,M.Vasanthapiriya,1,Maksiat,46,Malaysia,1,Malaysiakini,2,Manifesto BN,1,Mawar Abdul Karim,1,MH370,2,Military,1,Mira Instafamous,1,Misteri,2,Mona Fandey,1,Mona Fendi,2,Mus May,1,Nabil Ahmad,1,Nabila Razali,2,Najib Razak,11,Namr Ron,1,Nedim,1,Neelofa,2,Negeri Sembilan,1,Nelydia Senrose,3,Nisa Kay,1,Noh Omar,1,Nora DAnish,1,Norfahana Abd Halim,1,Norman Abdul Halik,1,Norman KRU,1,Norul Iman A. Rahman,1,Nur Fazura,4,Nur Sajat,3,Nurul Izzah,1,Olympic,1,Pahang,2,Pakatan Harapan,1,Panama Dance,1,Pedoman,2,Pelik,1,Penang,2,Perak,1,Photography,1,Piala FA,1,Pok Ya Cong Codei,1,Politics,1,Politik,4,Prebet Adam,1,Prevention,1,PRU14,7,Pulau Pinang,3,Rafizi Ramli,1,Raja Farah,1,Recipe,2,Riz Ulala,1,Rogol,1,Roslan Shah,1,Rosmah Mansor,5,Sabah,2,Sabri Yunus,1,Safiey Ilias,1,Safiey Illias,1,Sale,1,Saleem Iklim,1,Santai,6,Sarawak,1,Sari Yanti,1,Sariyanti,1,Scha Alyahya,1,Selangor,11,Selebriti,38,Seram,3,Shaheizy Sam,1,Shahrol Shiro,1,Sharifah Sakinah,1,Sharifah Shahira,1,Sharnaaz Ahmad,1,Sherry Alhadad,1,Shila Amzah,1,Shooting Styles,1,Shuib Sepahtu,2,Siti Amiza Baharuddin,1,Siti Nurhaliza,4,Siti Sarah,2,SMK Banting,1,Sofi Jikan,5,Sports,1,SPRM,1,Startup,1,Stock,1,Strategy,1,Sufian Suhaimi,2,Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia,1,Syatilla Melvin,1,Taj Innuendo,1,Teladan,5,Tengku Abdullah,1,Tennis,1,Terengganu,1,Thailand,1,Tips,2,TMJ,7,Tone Set,2,Travel,2,Trend,1,Trending,98,Tun Ghafar Baba,1,Tun Mahathir,9,Tunku Ismail Sultan Ibrahim,7,Tunku Mahkota Johor,2,Ude Wahid,1,Umie Aida,1,Umno,3,Uqasha Senrose,2,Ustaz Azhar Idrus,1,Ustaz Kazim,1,Utusan Online,1,Video,29,Viral,11,Wany Hasrita,1,Wardina Safiyyah,1,Wedding,1,World,1,Yana Samsudin,2,Yus Jambu,1,Zahrul Hilmi Badrul Hisam,1,Zaiton Sameon,1,Zed Zaidi,1,Ziana Zain,2,Zizi Kirana,1,Zul Ariffin,1,
ltr
item
Kecoh Info: Lelaki Ini Kantoikan Orang Gaji RM11K Di Korea Hanya Dengan Petik Kubis Adalah Satu Penipuan?
Lelaki Ini Kantoikan Orang Gaji RM11K Di Korea Hanya Dengan Petik Kubis Adalah Satu Penipuan?
Lelaki Ini Kantoikan Orang Gaji RM11K Di Korea Hanya Dengan Petik Kubis Adalah Satu Penipuan?
https://1.bp.blogspot.com/-vrrG39XLGwI/WkOZWSDGZLI/AAAAAAAADfs/PlcIqzBgzh8PfJt5xjOh-BHYltzhJT2sQCLcBGAs/s1600/KECOHDOTINFO.png
https://1.bp.blogspot.com/-vrrG39XLGwI/WkOZWSDGZLI/AAAAAAAADfs/PlcIqzBgzh8PfJt5xjOh-BHYltzhJT2sQCLcBGAs/s72-c/KECOHDOTINFO.png
Kecoh Info
https://www.kecoh.info/2017/12/lelaki-ini-kantoikan-orang-gaji-rm11k.html
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/
https://www.kecoh.info/2017/12/lelaki-ini-kantoikan-orang-gaji-rm11k.html
true
4038014126138474965
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy